Big Lebowski je stále okouzlující šupák

Praha - Po klasicích stříbrného plátna, jako byli Fellini, Bergman, Godard, Buňuel, Saura a další, se v cyklu ČT Velikáni filmu objevují představitelé mladší generace filmařů, bratři Coenové. Do společnosti významných tvůrců bezpochyby patří. Jejich autorský rukopis se vyznačuje osobitostí, originalitou. Počínaje scénářem, ve kterém základním stavebním prvkem je vždy nadsázka někdy hraničící až s parodií, humor a smysl pro absurditu. Při realizaci pak na sebe pozornost strhávají vždy výjimečné herecké výkony. Jejich film Big Lebowski, který mohou diváci vidět na ČT2 v pondělí 25. 6. 2012 od 22:00, se brzy po premiéře stal doslova kultem, a to nejen povalečů a lenochů.

Další povedený šupák z dílny bratří Coenů v podání Jeffa Bridgese okouzlil svět natolik, že si jeho jméno půjčují všichni, kdo chtějí veřejně deklarovat svůj ležérní přístup k životu, spojený s trochou nepředvídatelnosti a důsledným přitakáváním absurdnosti.

Nezaměstnaný povaleč a ochlasta Jeff Lebowski, který si říká Dude (v překladu Frajer), tráví veškerý čas při bowlingu. Ke svému překvapení je jednou napaden dvojicí gangsterů a zjišťuje, že do problémů ho dostal jeho multimilionářský jmenovec, který dluží spoustu peněz jistému pornoproducentovi. Dude se dostává do složitého soukolí událostí, jež sice nedávají příliš smysl, ale jsou mimořádně zábavné. Jak správně upozornil známý recenzent Roger Ebert, mělo by se na Big Lebowského vztahovat známé Twainovo varování: „Kdo bude v tomto příběhu hledat děj, měl by být zastřelen.“

Ukázka z filmu Big Lebowski (zdroj: ČT24)

V kultovní kriminální komedii USA Big Lebowski z roku 1998 dále hrají: J. Goodman, J. Mooreová, S. Buscemi, D. Huddleston, P. S. Hoffman, T. Reidová, J. Turturro a další. Režie Joel Coen.

Bratři Coenové za více než dvacet let napsali řadu scénářů k filmům, které poté režírovali, počínaje komediemi Bratříčku, kde jsi?, Potíže s Arizonou, Záskok, přes nesentimentální thrillery Millerova křižovatka, Zbytečná krutost, Muž, který nebyl a kriminální drama Tato země není pro starý, oceněné Oscarem za nejlepší film roku 2007, až po snímky, v nichž se prolíná několik žánrů Barton Fink, Fargo, Big Lebowski, Po přečtení spalte či Seriózní muž.

Na filmech se podílejí také v postavení producentů. Získali přezdívku „dvojhlavý režisér“ pro podobný pohled na způsob tvorby a pojetí svých děl. Říká se, že pokud za nimi přijdou herci s dotazem, dostanou od obou stejnou odpověď. Úspěšná tvůrčí dvojice má už léta zavedený způsob spolupráce; oba napíší scénář, Joel se ujme režie a Ethan produkuje.

  • Big Lebowski / John Goodman a Jeff Bridges zdroj: ČT
  • Big Lebowski / Jeff Bridges zdroj: ČT