Městské stavby v hledáčku předních architektů

Ostrava – „Poznejte své město!“ vybízí organizátoři akce s názvem Den architektury. Letošní, teprve druhý ročník se poslední víkend v září pokusí navázat na úspěšný premiérový rok. Pochůzek s předními českými architekty a historiky se tehdy zúčastnilo kolem tří tisíc návštěvníků. Akce se navíc rozrostla i do dalších českých měst.

Procházka s renomovanými architekty, jejich komentáře a vysvětlivky k jednotlivým stavbám se ukázaly coby originální nápad. Mimo Ostravu si ho užije na třicet českých měst jako třeba Beroun, Brno nebo České Budějovice. Kompletní přehled všech zúčastněných najdou zájemci na oficiálních stránkách akce. 

Vrcholem ostravského programu by měla být obchůzka s českým architektem Josefem Pleskotem po oblasti Dolních Vítkovic. Hlavním předmětem zájmu zde bude nově zrekonstruovaný objekt bývalého plynojemu, v němž vyrostlo nové kulturní centrum. 

Den architektury 2011
Zdroj: ČT24/Den architektury

Přednášku o budovách v méně známých oblastech, jako jsou např. Radvanice nebo Michálkovice, si zase vezme na starost historik architektury Martin Strakoš. Na přetřes přijdou mimo jiné i školní budovy, dělnické kolonie, kde se kdysi těžilo uhlí, či náboženské stavby.    

V blízkém Havířově se zájemců pro změnu ujmou Lucie Chytilová a Adam Gudzek. Poskytnou návštěvníkům okružku po budovách bruselského stylu, které se vymykají současnému průměru. Zkoumání neuniknou ani místní socialistické zástavby.     

Den architektury 2011
Zdroj: ČT24/Den architektury

„Osobně bych se ráda vydala na setkání s autorem Modlitebny Církve bratrské Zdeňkem Fránkem do Černošic, anebo bych vyjela na jednu ze tří procházek po Ostravě, a to ať už na setkání s historikem Strakošem, autobusovou výpravu za současnou architekturou v okolí Ostravy anebo zažít nové Vítkovice s Josefem Pleskotem,“ láká ředitelka festivalu Marcela Steinbachová. 

Vstup na zářijovou akci je stejně jako loni zdarma.