Smalt nechce kvalt

Frýdek-Místek - Více než dvacetiletou tvorbu smaltérky Evy Kučerové-Landsbergrové shrnuje sedmé trienále smaltu ve frýdeckomísteckém Muzeu Beskyd. Návštěvníci výstavy mohou vidět téměř sto šedesát uměleckých smaltů této přední regionální výtvarnice.

Svůj první umělecký smalt zhotovila Eva Kučerová-Landsbergrová před pětadvaceti lety. Grafičku a výtvarnici tehdy požádal její známý o zhotovení vývěsního štítu nad svou prodejnu potřeb pro zahrádkáře.

Začátky prý nebyly jednoduché, teď už si ale s náročnou technikou dovolí experimentovat. „Když člověk smaltuje, tak musí vědet, jak to vyjde,“ popisuje nástrahy této techniky autorka. „Samozřejmě maličká náhoda vás překvapí, z toho třeba vznikne nový poznatek, nová technika,“ připouští zároveň, že případné omyly mohou být pro její práci i obohacením.

Do roku 2000 převažují v její tvorbě figury, často doplněné motivem kříže. Kučerová-Landsbergrová se tak podle svých slov snažila vyrovnat s rodinnou historií. Pochází z židovské rodiny, která v krátké době přišla o vše. Příbuzní, kteří v době okupace neuprchli, skončili v koncentračních táborech. Po období figurální tvorby začala výtvarnice zachycovat přírodní motivy – vodu, sníh nebo podzimní krajinu.

Prohlédnout si její smalty mohou návštěvníci Muzea Beskyd do 2. září.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)