Zapomenuté písně českého Stříbrska snesou i rap

Plzeň - Známější i zcela zapomenuté písně z tzv. českého ostrůvku u Sulislavi připomíná a znovu objevuje CD Lidové muziky z Chrástu. Nahrávku Sulislavskej kostelíčku folklorní soubor, který se snaží přibližovat lidové tradice současným posluchačům, slavnostně představí 20. října v plzeňském Divadle Alfa. Tři písně si můžete poslechnout i v tomto článku.

Projekt připomíná tradici českého osídlení v Sulislavi a v dalších obcích na Stříbrsku, kde se až do 20. století udržela česká menšina v obklopení většinovým německým obyvatelstvem. Díky tomuto stavu a odlehlosti regionu se v těchto obcích dochovaly mimořádně hodnotné prvky lidové kultury, včetně specifických písní, tanců, zvyků a nářečí.

Převážná většina sulislavských písní nikdy nevyšla tiskem a je dodnes uchovávána jen v rukopisech. Díky projektu chrásteckého souboru se mnohé z nich dočkají znovuobjevení, často po desítkách let od svého zapsání. „O písních ze Sulislavi jsem věděl, že existují, znal jsem nejkrásnější z nich - Sulislavskej kostelíčku. Až loňské setkání s kronikářem a knihovníkem Rudolfem Hruškou mě navedlo správným směrem,“ uvedl ke vzniku CD kapelník Lidové muziky z Chrástu Vojtěch Kouba.

„Písní ze Sulislavi bylo vydáno jen 22, v archivech Národopisného muzea a Etnologického ústavu Akademie věd je jich kolem 170! Z nich jsme vybrali přibližně čtvrtinu. Na CD jsme natočili i jednu z klavírních úprav sběratele Jaroslava Bradáče z roku 1907,“ prozradil.

  • CD Sulislavskej kostelíčku zdroj: CHRLIS
  • Lidová muzika z Chrástu zdroj: CHRLIS

Soubor, který vede, často experimentuje - v repertoáru i v nástrojovém složení. Také na Sulislavském kostelíčku zazní v několika písních saxofon, perkuse a elektrická kytara, v jedné skladbě si Lidová muzika dokonce zarapovala. „Doufám ale, že je poznat, že nic z toho není samoúčelné. Nechceme šokovat. Spíš se snažíme najít to, co každá písnička potřebuje, aby byla poslouchatelná, zpívatelná, aby nás - a snad i diváky - těšila,“ přeje si Vojtěch Kouba. Na nahrávce ale nechybějí ani tradiční lidové instrumenty, jakými jsou dudy, vozembouch nebo famfrnoch.

Písně českého Stříbrska mohou lidé kromě dnešního plzeňského koncertu, jehož hostem bude Cimbálová muzika Pramínky z Kopřivnice, slyšet také 4. listopadu ve Stříbře. Soubor doufá, že bude mít příležitost zahrát je i přímo v Sulislavi.