Krasohledění do normalizace

Příbram - Chemlonové koberečky, trička z dederonu, uniformy SnB nebo gramodesky a hračky ze 70. let zaplní v nadcházejících dnech prostory příbramského Divadla Antonína Dvořáka. Retrospektivní výstava připomínající proměny Příbrami za normalizace bude součástí maratonu kulturních akcí Krasohledění, který každoročně zahajuje kulturní sezonu ve městě.

Festival začne 10. září uvedením inscenace Divadla v Dlouhé Oněgin byl Rusák, která je volným pokračováním bestselleru Hrdý Budžes Ireny Douskové. O den později bude v sále základní umělecké školy připraven podvečer se skladbami bývalého pedagoga Vojenské konzervatoře a Konzervatoře Jaroslava Ježka, Stanislava Jelínka.

Ve středu 12. září bude na programu přednáška ředitele Státního oblastního archivu v Praze Daniela Doležala na téma proměny Příbrami v 70. a 80. letech. Ke stejnému období se váže i dokumentární výstava Petra Síse Zeď - Jak jsem vyrůstal za železnou oponou, která bude zahájena o den později v Galerii Františka Drtikola.

Závěr festivalu obstará skupina Katapult v čele se zpěvákem a kytaristou Oldřichem Říhou, který měl svá první vystoupení právě v Příbrami. Koncert bude stylizovaný do tanečních čajů. Říha prý organizátorům přislíbil, že opráší staré texty a písně z té doby a vyrobí i vlastní plakáty.