Ženitba jako komedie o strachu ze samoty

Olomouc - Na jeviště činohry Moravského divadla v Olomouci se po více než šedesáti letech vrací Gogolova komedie Ženitba. Na kolik je text aktuální i dnes, ukáže premiéra 12. října. Tvůrci se domnívají, že co říci má i současnému divákovi, protože je o „našich straších“.

„Původně jsme zvažovali jiný Gogolův titul, a sice Hráče,“ prozradil dramaturg Milan Šotek. "Měl jsem je, a stále mám, za dobrý pandán k 'ženské' inscenaci Don Juan se vrací z války. Hráči jsou vynikající, ale přece jen anekdotou, Ženitba je robustnější hra pro celý soubor."

Základní příběh hry o starém mládenci, vládním radovi Podkolatovi, a staré panně Agátě, kteří využijí služeb dohazovačky Tekly, je poměrně znám. I přes vlažné přijetí při první premiéře v roce 1842, po níž ji dvorní kruhy odmítaly jako hrubou frašku, si své postavení ve světovém dramatu vydobyla. A jak s tématem naloží v Olomouci? 

"Ženitba je velká klasická komedie, která nepřináší pouze pikanterie z našich ložnic, ale existenciální témata, naše strachy. Spojení 'komedie o strachu ze samoty' může znít paradoxně, ale taková je velká činohra. Musí se k ní přistupovat vážně, aby vyvolala smích," domnívá se.

  • Ženitba / Jiří Nebenfüh, Roman Vencl, Vojtěch Lipina autor: Luděk Peřina, zdroj: ČTK
  • Ženitba / Vlasta Hartlová, Klára Klepáčková, Naděžda Chroboková autor: Luděk Peřina, zdroj: ČTK

Titul naposledy v olomoucké činohře nastudoval režisér Vasilij Vasiljev. Premiéra se uskutečnila 8. března 1950. Nyní se režie hry v překladu Leoše Suchařípy ujal Bogdan Kokotek, šéf polské scény Těšínského divadla. V Moravském divadle uvedl počátkem loňského roku Shakespearovu komedii Něco za něco. Stejně jako Shakespearův kus nebyl ryzí komedií, nebude jí podle režiséra ani Ženitba.

"V Něco za něco jsme se dotkli tématu korupce, zkažené morálky. V Ženitbě jsem si od podobných témat mohl odpočinout a nabídnout publiku něco jemnějšího, lidštějšího. Přesto nechci, aby to byla ryzí fraška. Chci ukázat opravdové postavy v pravdivých, často trýznivých situacích. Takové postavy, které budou divákům blízké a jejichž jednání bude pochopitelné. Každý z nás si otázku, zda se oženit, či ne, kladl a klade. Není lehké vzít na sebe zodpovědnost za lásku a vybrat si toho jediného partnera na celý život, nemluvě o strachu z odmítnutí," popsal Kokotek.

Do hlavních rolí obsadil na rozdíl od jiných ztvárnění mladé lidi. „Ženitba je nadčasová hra, protože řeší aktuální téma – mladí lidé se nechtějí ženit, mají obavy ze společného soužití,“ schvaluje věkovou volbu obsazení Jiří Suchý z Tábora, který hraje Podkolatova. Roli Agáty ztvární Klára Klepáčková. V dalších rolích se představí Petr Kubes jako Kočkarev či Naděžda Chroboková coby Tekla. Výpravy se ujal polský výtvarník Krysztof Małachowski. Ve scéně i kostýmech kombinuje moderní styl a klasiku, aby prý podrthl univerzálnost Gogolova příběhu.

Premiéra se v Moravském divadle uskuteční 12. října v 19:00, repríza 16. října ve stejný čas.