Korea se zajímá o českou kulturu. Štyrský s Kupkou cestují do Soulu

Praha - Více než stovka uměleckých děl ze sbírek Národní galerie v Praze putuje do Jižní Koreje, kde začne 24. ledna výstava české moderny. Půjde o největší zahraniční prezentaci českých malířů tohoto období v novodobé historii České republiky. Podle informací Radiožurnálu první třetina ze stovky vzácných obrazů už opustila depozitáře galerie a za přísných bezpečnostních opatření míří do Národního muzea současného umění v Soulu.

Transport několika desítek klimaticky chráněných beden s obrazy, z nichž každá váží přes 100 kilogramů, je rozdělen z bezpečnostních důvodů do tří částí a každá z nich cestuje do Koreje jinak. Transporty doprovází kurýři NG, včetně autorky výstavy Heleny Musilové, která bude přímo v Národním muzeu současného umění v Soulu výstavu se svými kolegy instalovat.

Vzpomínka na krajinu, kterou jsem nikdy neviděl

„Jedna třetina beden již odjela. Bedna je úžasná věc. Dvojitá klimastabil bedna znamená, že se jedná o bednu v bedně. Dílo je obklopeno jednoduchou bednou. Potom je vzduchový polštář a pak je další bedna. S obrazem váží okolo 140 kilogramů,“ vysvětlila pro Radiožurnál kurátorka. Obrazy mají nevyčíslitelnou uměleckou hodnotu, jak vysoká je jejich pojistka, kurátorka expozice prozrazovat nechce: „Z hlediska umělecké hodnoty jsou samozřejmě nezastupitelné.“

Výstava Vzpomínka na krajinu, kterou jsem nikdy neviděl má název podle obrazu Josefa Šímy. Soul po dobu tří měsíců uvidí díla i dalších malířů - Františka Kupky, Jindřicha Štyrského, Františka Muziky, Emila Filly, Karla Teigeho, Toyen, Josefa Čapka, Bohumila Kubišty a dalších významných českých výtvarníků té doby. Všechna patří do sbírek Národní galerie a jsou běžně vystavená ve Veletržním paláci v Praze.

V Koreji roste zájem o českou kulturu

Výstava představí hlavní směry a proudy, které utvářely podobu českého moderního umění. Soustředí se na ty osobnosti, jejichž tvorba výrazným způsobem přesáhla hranice regionu a zapsala se do dějin evropského i světového výtvarného umění. Expozice je členěna do čtyř kapitol a v jejich rámci akcentuje samostatnými minivýstavami i některá klíčová jména umění sledovaného období (František Kupka, Emil Filla, Josef Šíma).

Výstavu iniciovalo muzeum v Soulu s tím, že v Koreji roste zájem o českou kulturu a umění. Na vernisáž kromě zástupců NG pojede podle současných informací mimo jiné i ministryně kultury Alena Hanáková.

Transport obrazů
Zdroj: ČT24

Garanci bezpečného návratu vystavených děl zajišťovala NG spolu s ministerstvy kultury a zahraničí. Podle galerie bylo vývozní povolení - vzhledem k vysoké umělecké hodnotě děl - podrobeno obezřetnému zkoumání ze strany ministerstva kultury.

„Schvalovací proces odpovídá výjimečnosti stavu, ve kterém se sbírky Národní galerie od roku 2011 nacházejí z důvodů kauzy Diag Human,“ uvedl ředitel NG Vladimír Rösel. „Záruky z jihokorejské strany jsou nadstandardní.“ Korejská strana nese veškeré náklady na pojištění obrazů. Zapůjčování děl do zahraničí už několik let komplikuje arbitrážní spor, který s českým státem vede společnost Diag Human. Předloni kvůli tomu byla tři díla z českých státních sbírek zabavena v Rakousku; později se však vrátila zpět.