Cybercomics: Mafie, globalizace, počítače. Je to sci-fi?

Uherské Hradiště - „Když se podíváme kolem sebe, tak je to přesně to, co hýbe světem,“ domnívá se Klára Vojtková, představitelka hackerky Very v nové inscenaci Slováckého divadla. A o čem že je to řeč? O mafii a počítačových expertech, k nimž diváky zavede Cybercomics, divadelní adaptace stejnojmenného cyberpunkového románu Egona Bondyho.

„Otec undergroundu“ Egon Bondy, ač nebyl zrovna technofil, neměl počítač ani psací stroj, napsal v 90. letech Cybercomics, v němž mimo jiné přirozeně míchal prvky východní filozofie s materialistickou dialektikou. Groteskně ironická antiutopie o tom, kam může lidstvo přivést korupce a globalizace zločinu, neztrácí ani po téměř dvaceti letech podle tvůrců inscenace na aktuálnosti.

„Bondy to napsal v roce 1996 jako sci-fi, které se má odehrát v roce 2046. Člověk, když se nad tím zamyslí, tak s hrůzou zjišťuje, že už se to děje teď, v roce 2013. Pro mě je v tom takový apel: 'Člověče, podívej se, kam ten svět spěje.' A vůbec to není pěkné, kam spěje. Pokud s tím něco rychle neuděláme, nedopadneme dobře,“ obává se Jakub Maceček, režisér Cybercomicsu v dramatizaci Romana Sikory.

  • Cybercomics / Klára Vojtková autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK
  • Cybercomics / Jitka Josková autor: Zdeněk Němec, zdroj: ČTK

Hlavní hrdinka Vera se živí jako prvotřídní hacker, jednoho dne ji na tajnou práci najme globální mafiánská firma, čímž se Vera záhy ocitne na seznamu lidí určených k likvidaci. Na příběhu je podle tvůrců zásadní především cesta, během které hrdinka poznává nové lidi a především pak zločineckou síť, na níž jsou založeny celosvětová společnost a hospodářství. Román i hra totiž ukazují, kam by lidstvo mohlo dojít, pokud jedinci nebudou používat rozum a nechají se semlít systémem.

Přesto prý hra nechce podávat pochmurný obraz pokleslého světa zločinu - do fúze zločinu a globální ekonomiky se trefuje v hravé a groteskní formě. „Člověk bude odcházet s nějakou beznadějí,“ předpokládá přesto Alžběta Kynclová, která hraje Veřinu učitelku Liu. V dalších rolích se představí Zdeněk Trčálek, Jitka Josková, Anna Pospíchalová nebo Pavel Majkus. Poprvé 19. ledna.