Primátor Baxa jde do čela správní rady Plzně 2015, Krejsová rezignovala

Plzeň - Primátor Plzně Martin Baxa (ODS) je novým předsedou správní rady společnosti Plzeň 2015, Marcela Krejsová rezignovala. Baxa bude mít dohled nad společností, která připravuje Plzeň na titul Evropského hlavního města kultury pro rok 2015. „Přebírám za tento projekt zodpovědnost,“ informoval dnes Baxa zastupitele na jejich jednání.

„Je to jedno z doporučení evaluační zprávy, takže já jsem vyhověla prosbě pana primátora,“ řekla k důvodům rezignace Krejsová. Evaluační zprávu si nechalo město vypracovat u renomované zahraniční společnosti, má hodnotit stav projektu. Podle Krejsové právě tento dokument obsahoval doporučení, aby na místě předsedy správní rady byl primátor. Zprávu zatím město nezveřejnilo.

Krejsová dále řekla, že ve společnosti Plzeň 2015 už nijak činná nebude. „Musím si vše nechat projít hlavou, asi se nyní stáhnu a počkám,“ uvedla.

Krejsová stála od počátku u projektu, díky němuž Plzeň získala titul. Je už několikátou osobou, která ze společnosti odchází. Už v minulosti se s vedením společnosti ve zlém rozešla Yvona Kreuzmannová, bývalá umělecká vedoucí projektu. Minulý měsíc také skončil Tomáš Froyda, který byl ředitelem Plzně 2015 od listopadu 2011. Vystřídal Milana Svobodu, který stál od začátku u projektu plzeňské kandidatury, poté na vlastní žádost odešel. Společnost nyní dočasně vede Erich Beneš, ředitel Útvaru koordinace evropských projektů města Plzně. Beneš povede projekt zatím tři měsíce, do té doby by se měl najít nový ředitel.

Podle Baxy je běžné, že se v průběhu pětileté přípravy managementy mění a mění se i celé vedení společnosti, dochází i k programovým změnám. „Ta situace u nás není výjimečná, není to tak, že je vše ztraceno,“ řekl Baxa. Uvedl, že obrovskou rezervu vidí v tom, že se vytratila důvěra veřejnosti v projekt. „Dlouho se nevysvětlovalo, co se uvnitř společnosti děje,“ řekl. Podle něj nyní musí společnost i město oslovit co nejvíce lidí, k podpoře vyzval také opozici.

Od některých zastupitelů zazněla kritika. „Situace je hodně vážná,“ řekl například Ludvík Rösch z uskupení Občané.cz. „Prosím, aby se nepřetřásaly jen myšlenky, ale aby se tam poměry stabilizovaly,“ uvedl. Podle něj řada podnikatelů říká, že by na projekt peníze dali, chtějí ale vědět, nač konkrétně. Právě sponzoři by mohli pomoci získat potřebné finance.

Podle dostupných informací se evaluační zpráva nezabývá doporučeními v kontextu s penězi. Právě jejich nedostatek je ale hlavní příčinou toho, proč má projekt problémy.