Jak vypadá Beruška nenamalovaná?

Jičín - Splešťule blátivá, chrostík či mravkolev - zástupce hmyzí říše s prapodivnými jmény znají i lidé, které zrovna nějací brouci nezajímají. Pokud tedy byli v dětství čtenáři dobrodružství Ferdy Mravence a brouka Pytlíka. Nejen tyto hrdiny knih Ondřeje Sekory představuje jičínské muzeum ilustrované i skutečné.

„Setkávám se ve svém povolání často s mladými adepty vědy o hmyzu. Mnozí nesměle i nadšeně přiznají, že to byl Ferda Mravenec a brouk Pytlík, kteří probudili jejich zájem o entomologii,“ napsal k Sekorovu dílu ještě za spisovatelova života docent Univerzity Karlovy Josef Mařan.

Sekora měl totiž nejen dobrou fantazii, ale byl také vynikajícím znalcem přírody. Jeho kreslené postavičky žijí často ve shodě s tím, co se opravdu v přírodě děje. Poukázat na to chce výstava v jičínském muzeu nazvaná Ondřej Sekora přírodovědcem. Ukazuje zvířecí hrdiny Sekorových knížek v ilustracích, ale i ve skutečnosti, jak se reálně v přírodě vyskytují.

Výstava je zaměřena na tři ze Sekorových knih: Ferdu Mravence, Čmeláka Aninku a Uprchlíka na ptačím stromě. „Touto výstavou chceme ukázat běžné, i když pro laika těžko zachytitelné zástupce české přírody a také vyjádřit úctu Ondřeji Sekorovi jako velmi pracovitému a vzdělanému člověku, který se sám potýkal s těžkým osudem, aniž by svými starostmi zatížil tvůrčí dílo pro druhé,“ uvedla mluvčí jičínského muzea Alena Anna Kyselo.

Ondřej Sekora se jako přírodovědec v Jičíně představí poprvé v pátek 7. června při Muzejní noci, na kterou připadá vernisáž. Zajít na výstavu budou moci lidé do konce září.