Povodně poškodily Muzeum Kampa stejně jako před 11 lety

Praha – Jedním z nejvíce poškozených kulturních objektů v Praze je po letošních povodních Muzeum Kampa. Škoda v Sovových mlýnech tak bude pravděpodobně stejně rozsáhlá jako v roce 2002, míní Nadace Jana a Medy Mládkových, která muzeum provozuje. Obdobně je na tom i Trojský zámek - Galerie hlavního města Prahy již minulý týden uvedla, že odhaduje škody na třicet milionů korun. Přesto už 11. června otevře.

Před jedenácti lety zaplavila voda objekt muzea do výšky tří metrů. Největší škodu tak napáchala v suterénu, kde zničila veškerou technologii. Ztráty byly tehdy vyčísleny na dvacet milionů korun. Sovovy mlýny totiž nebyly chráněny protipovodňovými zábranami. 

Letošní povodně naštěstí nijak nezasáhly sbírku umění. Pracovníci muzea se do budovy beztak dostanou až ve chvíli, kdy zmizí protipovodňové zábrany. Do té doby se musí spokojit pouze s vysoušeči, jež mu poskytla Národní galerie.

Ta se potýká se škodami v „pobočce“ v Troji. Byla tam zaplavená část zámeckého areálu, samotná budova i okolní zeleň. Dosud přitom neskončily opravy zámku, které si vyžádaly povodně před jedenácti lety a které stály již přes šedesát milionů korun. „Na zámku Troja odstraňujeme postupně povrchové nečistoty a pátráme po vadách na rozvodech elektřiny, zavlažování a dalších sítích,“ řekla mluvčí galerie Kristýna Kočová.

Doplnila ale, že po očištění a dezinfekci zaplavených prostor, na kterých pracují všichni zaměstnanci, by se již v úterý 11. června mohly v zámku otevřít dvě výstavy, česká secesní plastika a benátské sklo.

Vedení Prahy dnes odvolalo ve městě stav ohrožení, kolem Vltavy ale zůstávají stát protipovodňové zábrany. V Česku má nadále pršet, Praha by ale na další vodu měla být připravena, upuštěny jsou nádrže na Rokytce a Botiči a také Vltavská kaskáda má dost volného prostoru.