Koncert v rodném Brně přinesl Kožené Magdalenku

Brno - Mezzosopranistka Magdalena Kožená vystoupila po dvou letech v rodném Brně. Pěvkyně nabídla městu výrazně zlevněné vstupné, sama byla také během koncertu odměněna - pěvecký sbor Kantiléna, v němž svou hudební dráhu začínala, po ní pojmenoval své nejmladší oddělení.

Koženou na pódiu Besedního domu doprovázel na varhany virtuos Christian Schmitt. Pěvkyně pro brněnské vystoupení vybrala repertoár, který se objeví na její nové desce. Přednesla díla Henryho Purcella, Hugo Wolfa, Franze Schuberta, Antonína Dvořáka a Georgese Bizeta. Dlouhý potlesk sklidila například za podání Schubertovy skladby Ave Maria. Program završila Bizetova kompozice Agnus Dei.

Kožená vystoupila také společně s nejmladšími členy pěveckého sboru Kantiléna, nad kterým převzala patronát. Nejmladší oddělení sboru se rozhodlo přejmenovat se na počest slavné pěvkyně ze Sluníček na Magdalenku. „Pro mě byla Kantiléna takový druhý domov. Bylo to nejen místo, kde jsem se mnoho v hudbě naučila, ale měla jsem tam i své kamarády,“ zavzpomínala Kožená. „Doufám, že děti budou chodit do Kantilény alespoň tak rády, jako jsem tam chodila já.“

Koncert byl také živě přenášen na internetu, kde si ho bude od 1. října možné poslechnout i ze záznamu.

Zájem o vystoupení Kožené, kdy poptávka daleko převyšovala kapacitní možnosti Besedního domu, ukázal, že Brnu chybí větší koncetrní sál. Mezzosopranistka podporuje projekt Janáčkova kulturního centra, na jehož výstavbu ale zatím město nenašlo peníze. „Velmi mě mrzí, že se to stále nedaří, a doufám, že tímto koncertem se třeba zase nakopne nová vlna debat na toto téma,“ doufá Kožená.