Elton John a vnitřní radost. Liberace! favoritem Emmy

Los Angeles - Britský zpěvák Elton John vystoupí jako host předávání televizních cen Emmy. Zazpívá tam na počest legendárního amerického klavíristy Lea Liberaceho. Právě jeho životní příběh mapuje nový film v hlavních rolích s Michalem Douglasem a Mattem Damonem. Snímek vstoupí do slavnostního večera jako jeden z favoritů.

Romance o vztahu slavného klavíristy a jeho osobního řidiče vznikla v produkci televizní stanice HBO. Hollywood se zřejmě zalekl tématu homosexuálního vztahu a obával se předsudků publika. Nikoliv tak úspěšný režisér Steven Soderbergh. Jeho film nakonec sklidil úspěch i v kinech; v českých se představil letos v létě.

Jak miloval svá vystoupení

Milenecký pár na plátně ztvárňují dvě herecké hvězdy Michael Douglas jako Liberace a Matt Damon jako jeho osobní řidič a milenec Scott Thorston. „Kouzlo Liberaceho bylo v tom, jak miloval svá vystoupení a jak bavil publikum. Když už máte na hlavě paruku a na sobě bláznivý kostým, jde o to najít v sobě tuhle vnitřní radost,“ říká Douglas.

Díky produkci HBO je film jedním z favoritů letošních televizních cen Emmy. Na slavnostním předávání vystoupí k Liberaceho poctě zpěvák Elton John. Ten svou sexuální orientaci dnes skrývat nemusí a patří k ikonám gay komunity. Kupříkladu letos v lednu oznámil, že si s životním partnerem pořídili již druhé dítě.

Reportáž Jakuba Anděla (zdroj: ČT24)

V polovině minulého století by však mohl prožít podobný příběh jako Liberace. „Když začínal Elton John, nikdo se ho na sexuální orientaci neptal, všichni prostě zbožňovali jeho vystoupení. To je klíč k pochopení Liberaceho příběhu,“ vysvětluje Douglas.

Nejlépe placený bavič

Vladzio nebo Valentino Liberace (1919 až 1987) byl známý americký klavírista a zpěvák. Za čtyři desetiletí své kariéry se stal světově proslulým kabaretním umělecem a od padesátých do sedmdesátých let patřil k nejlépe placeným bavičům světa. Celý život veřejně popíral, že je gay, nicméně jeho vztah s osobním šoférem se stal známou věcí.

Ocenění pro nejlepší počiny z televizních produkcí Emmy budou rozdána 24. září. Film Liberace! (v originále Behind the Candelabra) má patnáct nominací.