V Brně Výkřik snesl Čerstvá vejce

Brno - Několik desítek nadšenců se rozhodlo oživit prostory staré průmyslové haly v centru města a vznikl tak multikulturní projekt nazvaný Industra, který se 16. září otevřel veřejnosti. Kromě galerie tu návštěvníci naleznou také kavárnu nebo komunitní centrum.

„Vytvořili jsme koncept otevřeného prostoru, spojujícího kulturu, vzdělání, zdraví a rozvoj občanské společnosti do jediného harmonického celku. Prostor, který bude Brnu představovat to nejlepší ze současné české i zahraniční umělecké tvorby, nabídne inspirující přednášky a pečlivě připravovaný program neformálního vzdělávání, poskytne zázemí smysluplným projektům občanské společnosti a podpoří kreativitu, invenci a činorodost Brňanů,“ zveřejňují svůj záměr zástupci Industry na Facebooku.

První výstavní sezona dostala název Výkřik. „Je to Výkřik právě proto, že Industra je tady nová, je to něco, co se rodí, je to něco, co se klube v souvislosti s první výstavou, a proto je to Výkřik, protože při narození křičíme,“ osvětlil název kurátor Michal Trávníček.

Industra otevírá Výkřikem (zdroj: ČT24)

Čerstvá vejce! je zase název první výstavy, na které se představuje šestice děl mladých slovenských umělců, tedy čerstvých výtvarníků, v čerstvém prostoru. „Industra je právě to naše vejce, které si 40 nebo 50 dobrovolníků, kteří ji vytvořili, hýčká,“ dodal Trávníček.

Čerstvá vejce! / Fresh Eggs! - Industra, Masná 9, Brno, pá–út 12:00–18:00. Vystavující: Jan Adamove, Juraj Gábor, Peter Kollár, David Koronczi, Martin Malachovský, Jan Šipöcz, - Kurátoři: Michal Trávníček, Jakub Konvica.

Tým Industry: Jaromír Velbloudovič, David Grund, Kuba Konvica, Barbora Nováková Barathová, Eva Hrabalova, Marek Poborský, Pavel Stratil, Andrea Marečková, Marie Salátová, Soňa Böhmová, Jakub Glöckl, Tomáš Arnot, Petr Špičák a Zdeněk Gric v Industra.