Gočár vedle Kotěry. Hradec kvůli Mládkové zbuduje novou galerii

Praha/Hradec Králové – Část sbírky umění z pražského Muzea Kampa si možná v budoucnu prohlédnou i obyvatelé na východě Čech. Mecenáška a sběratelka Meda Mládková si však stanovila podmínku: Hradec Králové do té doby musí pro výstavu vystavět příslušnou galerii podle projektu Josefa Gočára ze třicátých let minulého století. Město proto rychle staré plány oprášilo.

Hradec Králové buduje novou galerii podle Josefa Gočára (zdroj: ČT24)

Magistrát Hradce se nebrání, město prý novou galerii zoufale potřebuje, a tak zabije dvě mouchy jednou ranou. Štěstí je i to, že místo, které pro stavbu architekt Gočár vybral, dodnes zůstalo volné. Jedná se o levý břeh Labe, konkrétně vedle muzea, jež navrhoval Gočárův učitel Jan Kotěra. 

Meda Mládková chce část sbírky z Kampy přesunout z toho důvodu, že s podmínkami v hlavním městě není spokojená. Nezdráhá se tedy zapůjčit prakticky cokoliv, dokonce ani dvě stě obrazů Františka Kupky. Dokud ale výstavní budova nebude v Hradci stát, jsou tyto kroky předčasné. 

Nadčasový projekt Gočár za první republiky v Hradci neprosadil. I když měl promyšlený každý detail. Náklady na stavbu se prozatím odhadují na dvě stě milionů korun.