V Havlíčkově Brodě s knihami i letos počítají

Havlíčkův Brod - Na dva dny se Havlíčkův Brod stal městem s největší hustotou spisovatelů na jednoho obyvatele. 18. a 19. října se zde totiž koná 23. Podzimní knižní veletrh. Na veletrhu již byly uděleny čtyři ceny.

Podtitulem letošního ročníku jsou „knihy a čísla“. Veletrhu se zúčastní 165 vystavovatelů a v doprovodném programu se představí téměř 100 spisovatelů, překladatelů a ilustrátorů. Na návštěvníky čekají autogramiády, besedy, autorská čtení nebo přednášky.

Město Havlíčkův Brod udělilo cenu za nejkrásnější knihu veletrhu Nakladatelství Masarykovy univerzity za dílo Drahé kameny starověkých civilizací autora Ivana Mrázka.

Nakladatelství Veduta získalo cenu Kraje Vysočina za nejkrásnější knihu Vysočiny, jíž je publikace Smil z Lichtenberka autora Tomáše Somera. Kniha získala i cenu čtenářů knihovny a posluchačů Českého rozhlasu Region.

Nejkrásnější dětskou knihou byla vyhlášena kniha O smutné továrně autora Radovana Lipuse. Vydalo ji nakladatelství Meander.

Cenu Littera Astronomica za rok 2013 získá astronom a významný popularizátor Měsíce a jevů s ním spojených Pavel Gabzdyl z brněnské hvězdárny.

Počet nakladateství je v posledních letech stabilní i přes zvýšenou daň z přidané hodnoty, která jejich práci ztížila, uvedla ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová: „Knihy jsou dražší, prodává se jich méně, ale nakladatelé se o to víc snaží o jejich propagaci. Zájem o veletrh proto neklesá. Naopak stále přibývají noví nakladatelé, jiní se na veletrh vrací po několikaleté odmlce.“

Už v předvečer zahájení veletrhu mohli zájemci v sále Staré radnice ochutnat z bohaté nabídky doprovodného programu v podobě autorského čtení Michala Viewegha, jenž představil svou novou knihu Můj život po životě. Viewegha loni přepadla náhlá slabost a šlo mu o život. Lékaři zjistili, že mu praskla aorta.

V sobotu dopoledne bude své knihy podepisovat scenárista Zdeněk Svěrák, autogramiádu bude mít Ludvík Vaculík. V doprovodném programu vystoupí Iva Pekárková, Jiří Stránský, Tereza Boučková, Martin Hilský, Ivan Kraus a jiní. Svou novou sbírku Co oči nevidí bude podepisovat Jiří Žáček, autogramiádu bude mít Zdeněk Svěrák či Ludvík Vaculík.

Novou knihu upřivezl i bývalý prezident Václav Klaus. V doprovodném programu vystoupí také Iva Pekárková, Jiří Stránský, Tereza Boučková, Martin Hilský, Ivan Kraus nebo Jana Šrámková. Na veletrhu budou uděleny čtyři ceny za nejkrásnější knihy.

Součástí Podzimního knižního veletrhu je už potřetí festival Free the Word!, pořádaný českým a světovým PEN klubem a Krajskou knihovnou Vysočiny. Jeho hlavním hostem bude čínský básník Jang Lien, žijící v exilu. O situaci v současné čínské kultuře a literatuře budou hovořit překladatelé Zuzana Li a Denis Molčanov.

Další podrobnosti na stránkách veletrhu.