Husarský kousek na zámku Nebílovy: Ráj se vrací na strop

Nebílovy - Unikátní obnova rozměrných nástěnných maleb tanečního sálu vrcholí na státním zámku Nebílovy na Plzeňsku. Část výmaleb z 90. let 18. století odborníci v roce 1968 sňali a déle než čtyřicet let byly uloženy. Na místo se vrátily až loni, když se zámku podařilo sehnat pět milionů korun potřebných na záchranu rozsáhlé nástěnné výmalby Antonína Tuvory.

Restaurátorské práce v nebílovském zámku (zdroj: ČT24)

„V Čechách v tuto chvíli není žádný jiný restaurátorský projekt, kde by se v tak velkém rozsahu vracely restaurované malby a kde by došlo k tak výrazné rehabilitaci celého restaurovaného prostoru,“ uvedl ředitel českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu Petr Pavelec.

Podle něj i odborníci pochybovali o tom, že po tak dlouhé době uložení bude možné malbu vrátit zpět a restaurovat. „Výsledek však předčil očekávání. Pro mě osobně je to jedinečná akce a svým způsobem zázrak v oboru restaurování,“ popsal Pavelec.

V Nebílovech se sejmulo téměř 200 metrů čtverečních z celkem 850 metrů čtverečních Tuvorovy výmalby tanečního sálu. Sejmuté části se rozřezaly na 650 dílů. Klenba v sále se nakonec v 70. letech opravila, jenže nástropní malba se už zpět nevrátila.

Kastelán Milan Fiala o záchranu malby bojoval mnoho let. Podle něj spočívá výjimečnost restaurování sálu v tom, že jde o jeden z největších transferů nástěnné malby v zemi. „Samo o sobě je to husarský kousek: malba, která leží téměř půlstoletí na regálech a rozpadá se,“ podotkl kastelán. Dílo zachycuje bujnou vegetaci, faunu a další výjevy, které údajně ukazují pozemský ráj.

Taneční sál je v patře zadního křídla zámku, kde je opraveno jenom pár pokojů. Původně renesanční zámeček byl v roce 1706 přestaven na dvojdílný barokní zámek. V 60. letech minulého století byl zámek určen k demolici a zcela zchátral. V 90. letech jej začal památkový ústav opravovat a od roku 1998 je přístupná opravená přední část zámku.