Rok české hudby: Antonín Dvořák uvedl kantátu svého dědečka

Plzeň - Kantátou Antonína Dvořáka Svatební košile zahájila Plzeňská filharmonie Rok české hudby 2014, tradiční českou akci, k níž se připojila i Plzeň. Na koncertu byli přítomni i Dvořákovi potomci, vnuk i pravnuk. Během roku se uskuteční dalších asi 80 akcí.

„Plzeňský rok české hudby je příležitostí, jak si připomenout významné osobnosti, které se zapsaly do naší bohaté hudební historie,“ říká primátor Martin Baxa (ODS). Podle něj je akce také předzvěstí roku 2015, kdy se Plzeň stane Evropským hlavním městem kultury.

Kantáta měla premiéru právě v Plzni

Rok české hudby zahájili potomci Antonína Dvořáka. Vnuk a pravnuk skladatele uvedli kantátu Svatební košile. „Je to dílo velmi málo prezentované. Já ho uslyším naživo poprvé a tím více se těším,“ uvedl pravnuk Antonín Dvořák.

Podle ředitelky Plzeňské filharmonie Lenky Kavalové vznikala Dvořákova kantáta, která projekt zahájila, v náčrtcích v roce 1884, premiéru měla v roce 1885 právě v Plzni, a to ve Waldekově sále, dnes Divadle Alfa. Kantátu zazněla pod taktovkou Tomáše Braunera.

Filharmonie připravila i další speciální projekty. „V chrámu sv. Bartoloměje provedeme druhého listopadu velkolepé Dvořákovo Requiem, opus 89, dílo nejvyšší závažnosti, které filharmonie naposledy v Plzni nabídla v roce 1984,“ uvedla Kavalová.

Plzeňská filharmonie zahájila Rok české hudby (zdroj: ČT24)

Druhým mimořádným projektem bude open air pořad pro děti plánovaný na 1. června nebo 1. září. Těleso natočilo i CD s díly Antonína Dvořáka, plánuje souborné dílo pro violoncello a orchestr Bohuslava Martinů. Rok české hudby v Plzni zohledňuje i dramaturgie 34. ročníku festivalu Smetanovské dny, koncert k zahájení bude 2. března.

Zkouší i Divadlo J. K. Tyla

Divadlo J. K. Tyla věnuje Roku české hudby dvě operní premiéry a dva komorní koncerty. „Prvním je inscenace opery Voják a tanečnice, druhým nastudování Smetanovy Prodané nevěsty, jehož premiéra se uskuteční v závěru divadelní sezony. Inscenace by měla být také zahajovacím představením v nové divadelní budově,“ uvedl šéf divadla Ilja Racek.

K projektu se připojilo i město, dotací podpoří řadu projektů, uvede i výstavu mapující hudební historii. Na ni naváže publikace nazvaná Střípky z plzeňské hudební historie, která představí nejvýznamnější osobnosti místní historie.

Podrobnosti a další program hledejte zde.