Špinavý trik s Gravitací se přetahují o Oscara. Na Malinu zrají Machři

Los Angeles - Jména nejlepších snímků roku 2013 si filmové ceny většinou „půjčují“. Lakmusový papírek Zlatých glóbů a britských cen BAFTA navíc naznačil, kdo by se mohl letos protlačit do oscarového klání. Není tedy žádným velkým překvapením, mezi kým se rozhoduje. Nejvíce nominací na zlatou sošku přiřkla Americká filmová akademie kriminálce Špinavý trik a vesmírnému thrilleru Gravitace.

Oba snímky mají zářezy v deseti kategoriích. Těsně za nimi se s devíti nominacemi drží drama o otrokářství 12 let v řetětezech (už potvrzený vítěz Zlatých glóbů). "Gravitace je výborný film a všechny ceny si zaslouží. Špinavý trik je pro mě osobně přeceňovaný. Nejvíce si to podle mého názoru zaslouží 12 let v řetězech," okomentoval oscarové nominace umělecký ředitel karlovarského filmového festivalu Karel Och, který je v současnosti v USA, kam odjel na udělování Zlatých glóbů.

V Gravitaci bojují o své životy s celým vesmírem Sandra Bullocková na své první kosmické misi a veterán George Clooney, pro něhož je dramatický let poslední před odchodem na vejminek. Recenzi na film si můžete přečíst níže:

Špinavý trik (do českých kin přijde 23. ledna) je inspirován jedním z nejpozoruhodnějších skandálů v dějinách Spojených států. Vypráví o podvodníkovi a jeho milence, kteří jsou přinuceni ke spolupráci s FBI, napojeném na svět politických mafiánů. Mimochodem není jediným snímkem založeným na skutečných událostech.

Například 12 let v řetězech natočil Steve McQueen podle autobiografické knihy černocha, který v polovině 19. století byl zavlečen do otroctví. Bez šance na Oscara není ani další film „Based on true Story“, v němž Kapitán Phillips vzdoruje somálským pirátům.

Akademickým sítem nepropadlo ani drama Klub poslední naděje o umírání, které se stalo impulsem k životu naplno, a road movie Nebraska, jež je zas možná poslední nadějí pro demencí trpícího otce a jeho syna. Do nominací na nejlepší film se zakousl také nenažraný Vlk z Wall Street, připojil se futuristický snímek o romanci osamělého spisovatele s operačním systémem Her a vešla se i Philomena, britské drama o matce pátrající po svém synovi. "Nespravedlivě zůstal opomenut film bratrů Coenů Inside Llewyn Davis, má nominace pouze za kameru a zvuk, nikoli pro nejlepší film, což je podle mého skandální," domnívá se Karel Och, že do výběru se nedostaly všechny tituly, které by si to zasloužily.

Do nominací na mužské herecké výkony se nevloudil nikdo, kdo by hrál v jiném filmu než vybraném do kategorie pro ty nejlepší. Oscar může připadnout Christianu Baleovi (Špinavý trik), Bruci Dernovi (Nebraska), Leonardu DiCapriovi (Vlk z Wall Street), Chiwetelovi Ejioforovi (12 let v řetězech) a Matthewovi McConaugheymu (Klub poslední naděje). 

Klání mezi zahraničními snímky se bude opět odehrávat bez české účasti. Oscarové šance přisoudila akademie favorizovanému italskému snímku Velká nádhera, dánskému Honu, belgickému Broken Circle Breakdown, kambodžskému Chybějícímu obrazu a palestinskému Omarovi.

Vítězové budou oznámeni 1. března. Loni vyhrálo drama Argo režiséra Bena Afflecka o amerických rukojmích v Íránu.

NOMINACE NA OSCARA V ČESKÝCH KINECH

  • Gravitace – od 3. 10. 2013, recenze
  • Kapitán Phillips – od 21. 11. 2013, recenze
  • Vlk z Wall Street – od 16. 1. 2014
  • Špinavý trik – od 23. 1. 2014
  • 12 let v řetězech – od 23. 1. 2014
  • Klub poslední naděje – od 23. 1. 2014
  • Her – od 27. 3. 2014
  • Philomena – od 6. 3. 2014
  • Nebraska - ??

Komu zaskočí Malina?

Nadělovat se bude už v předvečer udílení Oscarů. Roli předskokana na sebe tradičně bere anticena Zlatá malina. Její slupnutí si nejvíc zaslouží komedie Machři 2, a to celkem osmkrát. Jestli zaslouženě, napoví možná recenze:

Hlavní „machr“ Adam Sandler nemůže mezi malinovými nominacemi chybět (už potřetí za sebou). Nejhorší herecký výkon podal loni ale třeba i Ashton Kutcher v životopisném dramatu o zakladateli Applu Stevu Jobsovi nebo Sylvester Stallone, ten skóroval dokonce třikrát (díky/kvůli snímkům Jedna mezi oči, Zpátky do ringu a Plán útěku, v němž se objevil na plátně spolu s dalším vazounem Arnoldem Schwarzeneggerem).

Poprvé byl na Malinu navržen Johnny Depp. Navzdory názvu v tom jako Osamělý jezdec není sám, snímek o indiánském bojovníkovi peroucím se za spravedlnost je nominován celkem v pěti kategoriích, včetně té pro nejhorší snímek.

Poprvé se mezi nejhoršími ocitla i Naomi Wattsová. Povídková komedie Mládeži nepřístupno, v níž hraje, je podle úsudku akademiků nepřístupná pro jakékoli diváky s dobrým vkusem. Svědčí o tom navržení další herečky z tohoto snímku Halle Berryové, která propadla i coby operátorka na Tísňové lince

Mládeži nepřístupno má na kontě celkem šest nominací. Stejný počet návrhů dostala i komedie Tyler Perry's A Madea Christmas a sci-fi snímek  Po zániku Země s Willem Smithem.

Loni Maliny vyzobal závěrečný díl Twilight ságy Rozbřesk - 2. část. 

Kdo je nominován na Oscary? A kdo získá Zlatou malinu? (zdroj: ČT24)