Nebe architektury. Kaplického centrum bude v klášteře Plasy

Plasy - Architekt Jan Kaplický bude mít v Česku své muzeum. Stálá expozice jeho pozůstalosti, včetně digitalizovaného archivu, vznikne v areálu bývalého kláštera v západočeských Plasích. Národní technické muzeum ji zařadilo do chystaného Centra stavitelského dědictví. Expozice bude otevřena na jaře 2015.

Centrum Jana Kaplického bude v klášteře Plasy (zdroj: ČT24)

Vedle stálé expozice Jana Kaplického, která představí jeho tvorbu, připravuje muzeum také dokumentační centrum. Kaplického modely, výkresy a skici, které byly dosud uzavřeny v archivu, budou návštěvníkům přístupné v bývalém klášterním pivovaru. Kaplický zemřel před pěti lety (více čtěte zde).

„Významná osobnost, jakou byl Jan Kaplický, se tam zcela hodí, protože klášter je vybudován jinou významnou osobností architektury, kterou je Jan Blažej Santini. Konfrontace dvou slavných osobností architektonického nebe do sebe bude krásně zapadat,“ těší se ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr (více zde).

„Eliška Kaplicky se s námi dohodla, že pozůstalost svého chotě Národnímu technickému muzeu zapůjčí,“ prozradil dále Ksandr. Vdova po architektovi, který se proslavil hlavně v Británii, stojí v čele nadace, která spravuje Kaplického odkaz.

„Jeho věci jsou nesmírně zajímavé a přitažlivé i pro mladou generaci,“ říká k tomu kritik architektury Adam Gebrian. „To nemá potenciál na krátkou výstavu, ale na stálou expozici. Je to daleko důležitější než se posmrtně snažit realizovat nějaké jeho věci.“

Chobotnice, rejnok, kostel

Takové snahy existují. Kandidát na ministra kultury Daniel Herman nedávno pro ČT24 uvedl, že by chtěl realizovat slavný projekt Kaplického knihovny zvané chobotnice (více čtěte zde), v Českých Budějovicích má zase vyrůst koncertní síň s přezdívkou rejnok.

Jeden z posledních Kaplického návrhů je model kostela učený původně pro Lisabon. V Česku ale zaujal faráře Daniela Smetanu, který konzervativní představy o podobě chrámu rozbil už v Litomyšli, kde nechal vybudovat moderní Nový kostel (více zde).

Kaplického projekt chce postavit v Praze. „Je to opravdu překrásný návrh. Myslím, že by nebyla chyba, kdyby se ten kostel postavil někde na kraji, třeba v Horních Počernicích, poblíž dálnice. První, co by lidé, kteří přijíždějí z velké dálky, viděli před sebou, by byla tato krásná stavba, která má určité poselství,“ uvažuje farář Smetana.

Kaplického návrh kostela
Zdroj: ČT24

Návrhu je vstřícná i Eliška Kaplicky: „Postavil už jeden kostel v Litomyšli, chce postavit další kostel, já mu v tom nebráním. Můj muž se k tomu projektu neustále vracel, protože se mu líbila jednoduchost toho tvaru.“ I kdyby se pro kostel našlo místo, problémem zůstávají peníze. Kaplického stavby nepatří k nejlevnějším a investoři se v Česku nehledají lehko, jak dobře vědí také příznivci jihočeského rejnoka.