Ostrava otevírá Pleskotovu zrcadlovou budovu, budoucí Centrum techniky

Ostrava - Symbolicky v den 135. výročí od narození Alberta Einsteina otevírá sdružení Dolní oblast Vítkovice v Ostravě další budovu unikátního industriálního areálu. Poprvé je to úplně nová stavba navržená architektem Josefem Pleskotem, který už vtiskl novou podobu několika historickým budovám bývalých Vítkovických železáren. Novostavba je minimalistická a sází na dva hlavní materiály - ostře pálené cihly a především zrcadlová skla, ze kterých je celá čelní plocha a odrážejí se v ní vysoké pece a další industriální stavby.

Tuto architekturu chce sdružení během několika měsíců proměnit v jedno z vůbec největších a nejoriginálnějších center vědy a techniky na světě.

„Když jsme začali někdy v roce 2009 o vybudování tohoto centra uvažovat, nejprve jsme se vydali pro inspiraci do světa, pak jsme začali konzultovat a spolupracovat s předními odborníky,“ uvedl ředitel sdružení Dolní oblast Vítkovice Petr Koudela. Unikátnost tohoto Velkého světa techniky má spočívat v tom, že exponáty a expozice budou vyrobeny přímo na míru tohoto prostoru i celého areálu a budou s ním do různých detailů provázané. „Naše exponáty budou skutečně unikátní a jedinečné i v rámci Evropy,“ řekl České televize ředitel Světa techniky Jakub Švrček.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Po dobu jednoho týdne sdružení umožňuje lidem prohlédnout si čistou, ničím nerušenou architekturu Josefa Pleskota, autora oceňované přestavby plynojemu Gong, která je vedle vysokých pecí dominantou celého areálu. Pleskot dnes bude mít poprvé komentovanou prohlídku svého nového díla, kterému říká Vzpomínka na budoucnost.

Hovoří Josef Pleskot (zdroj: ČT24)

Věda současnosti a budoucnosti naváže na historii

Nové centrum techniky by se mělo otevřít letos v září. Naváže na již existující expozici Malý svět techniky v budově 6. energetické ústředny U6, která kdysi vyráběla stlačený vzduch pro pohon vysokých pecí. Zatímco Malý svět techniky je komponovaný v duchu dobrodružných knih Julese Verna a seznamuje malé i velké návštěvníky s vývojem techniky za posledních dvě stě let, nové centrum přiblíží moderní bádání v oblasti techniky a přírodních věd. Zaměří se například na různé formy energií, nanotechnologie, moderní chemii. „Cílem je vzbudit zajímavou a interaktivní formou v mladých lidech zájem o technické obory,“ doplnil Koudela.

Velké ambice nového projektu spojilo sdružení Dolní oblast Vítkovice s datem narození jednoho z největších vědců všech dob Alberta Einsteina. Na slavnostní otevírací den připravilo mimo jiné přednášku na téma Černé díry ve vesmíru očima Alberta Einsteina.

Od Rudolfovy huti k Dolní oblasti

  • Dolní oblast Vítkovice vznikla z ojedinělého komplexu hlubinného dolu, vysokých pecí a koksovny. Původní Rudolfovu Huť tam založil arcibiskup Rudolf v roce 1828. Nikde jinde v Evropě nebyla pohromadě železárenská procedura od těžby uhlí, úpravnu, výrobu koksu až k výrobě surového železa. Spojení mezi jednotlivými částmi výroby zajišťovaly pásové dopravníky, zavážecí zařízení a dopravní mosty.
  • Po 170 letech, v roce 1998, skončila výroba surového železa, koksu a aglomerátu, podnik byl uzavřen.
  • Roku 2012, po pěti letech příprav a pěti letech bourání a přestaveb, se otevírá proměněná Dolní oblast Vítkovice veřejnosti. Sdružení Dolní oblast Vítkovice v čele s majitelem strojírenských Vítkovic Janem Světlíkem začíná jeho novou éru. Otevírá Malý svět techniky, následují další atrakce.

Nový objekt má půdorys trojúhelníku se zrcadlovou fasádou, která měří 1600 metrů čtverečních. Budova o ploše 14 tisíc metrů čtverečních má pět pater, je tam mimo jiné přednáškový sál s hledištěm a pódiem a kinosál pro až sto lidí. Stavba stála čtvrt miliardy korun.