Skuteční manželé, skutečný byt, jen vraždění ve Zlíně hrajou

Zlín - Uvidíte jim až do ložnice. Komu? Manželskému hereckému páru Zdeňkovi a Romaně Julinovým, kteří divákům odehrají nezvyklé bytové divadlo. Nebude přímo o nich, ale o Gillesovi a Líze, k jejichž Manželskému vraždění dojde ve skutečném bytě. Přímo pro tuto detektivní komedii si ho propůjčilo Městské divadlo Zlín.

Loftový byt ve 32. budově bývalého baťovského průmyslového areálu ve Zlíně se stane od 24. března kulisou hry francouzského dramatika Erika-Emmanuela Schmitta. Improvizovaná scéna vznikla v prostorách, které zatím nebyly využity, ale její podoba věrně kopíruje skutečný byt.

  • "Cílem bylo vytvořit autentické prostředí domova, kde se děj odehrává a do kterého divák tiše nahlíží. Příběh se představí ve skutečném obývacím pokoji, ložnici, koupelně, jako by se odehrával přímo u vás doma," potvrdil Petr Michálek, ředitel zlínského divadla, které hru nastudovalo.

Skuteční jsou i manželé - i představitelé manželského páru jsou totiž sezdaní, i když příběh hry s jejich životem nic společného nemá. Ve Schmittově hře se manžel vrací po úrazu hlavy a ztrátě paměti z nemocnice domů, kde se mu jeho žena snaží připomenout jejich dosavadní společný život. Postupně ale vycházejí najevo překvapivé okolnosti a to, že Líza Gillesovi předkládá stále nové a nové verze jejich minulosti.

„Chceme v divákovi vyvolat emoci, aby šel s námi, aby uvěřil, že to, co předvádíme, je tady a teď, že je to reálné,“ domnívá se Romana Julinová, představitelka Lízy, že atmosféra představení bude docela jiná, než kdyby se odehrála na jevišti. 

O bytové divadlo, které má kapacitu jen 32 diváků, je velký zájem. Manželské vraždění bude mít každý měsíc v netradičním prostoru několik repríz, na jeho využívání jsou divadelníci s majitelem objektu domluveni zatím v tomto roce.