Mizející Ostrava fotografickýma očima

Ostrava - Fotoreportér Květoslav Kubala prožil v Ostravě celý svůj život a zachytil stovky jejích tváří. Mnohé z nich už dávno neexistují. Jeho fotografie vystavuje Výtvarné centrum Chagall a už podruhé vydalo také fotografickou knihu, která je cenným dokumentem o městě, jež Kubalovi učarovalo.

Fotograf Kubala zachytil mizející Ostravu i v knize (zdroj: ČT24)

Kubala coby fotoreportér deníku Svoboda a Moravskoslezského dne znal každé zákoutí Ostravy i lidi, kteří v ní žili. „Neudělal krok bez aparátu - a hlavně měl fotografické oči,“ vzpomíná jeho manželka Eva. Květoslav Kubala zemřel v roce 2011.

Ostravu začal fotografovat na konci druhé světové války. Mnohé z jeho snímků tak ukazují, jak město měnilo svou podobu - zaznamenal například vozíky s uhlím, jež byly symbolem Ostravy, dnes po nich není ani stopa. 

Pořídil také jeden z nejstarších záběrů odstraňování válečných škod po bombardování Ostravy v roce 1945. Na počátku 60. let zachytil hokejového brankáře Josefa Mikoláše poté, co se československý tým vrátil z mistrovství světa se stříbrnou medailí; návštěvu kosmonautky Valentiny Těreškovové v Ostravě nebo tenistu Ivana Lendla jako tříletého chlapce. 

Za portrét své dcery získal v roce 1973 cenu v soutěži World Press Photo. Centrum Chagall vydalo jeho snímky v knize Mizející Ostrava poprvé v roce 2012. Pokračování nabízí dalších dvě stě fotografií o proměnách Ostravy v letech 1945 až 2000. 


(Poznámka redakce: Fotografie z autorství Květoslava Kubaly nelze použít bez souhlasu redakce, resp. bez povolení dědice autorských práv.)