Koncernovaný design: fake a domácí násilí v Jurkovičově vile

Brno - Je možný dialog autorů, jejichž tvorbu dělí více než sto let? Moravská galerie se domnívá, že ano. „Rozhovor“ takových tvůrců zprostředkovala v rodinné vile Dušana Jurkoviče, architekta, který rád zkoušel nové věci. Výzvám se nebrání ani designérské studio Koncern, jehož realizace Jurkovičovu vilu proměnily v Krajinu Koncernovaného designu.

Stavbu z roku 1906 doplňují převážně produkty ze skla. Třeba Future Crystal, tedy vázy, mísy a karafy, dekorované kódem naší civilizace. Určené jsou k zakopání pro příští generace (záruční list je vystaven na tisíc let). Nebo kolekce Domácí násilí, jejíž součástí je i pozlacený sekáček. 

A také projekt Fake it Easy, jímž studio reaguje na fenomén plagiátorství a kopírování designu. „V dnešní západní společnosti vzniká urputná snaha tomu zabránit, přitom celá západní civilizace je složena ze znaků, vzorů a vynálezů jiných civilizací, které pracně kopírovaly od středověku,“ uvádí Koncern k projektu. Vytvořil proto kolekci určenou ke kopírování s čínskými znaky znamenajícími „Fake of Koncern“.

Podnětem k projektu z roku 2009 byla zkušenost z jednoho ze světových veletrhů, na němž designéři a zakladatelé studia Martin Imrich a Jiří Přibyl našli „své“ autosedačky, které vyrobili pro firmu Cybex a za něž získali Red Dot Design Award, Oscara pro designéry.

Co to vše má společného s Jurkovičovou vilou? „Její prostor vnímáme jako zrealizovaný experiment dávno před postmodernou. Jurkovič dle našeho úsudku hledal zdroje a výtvarné kódy paralelně k Hoffmanovi ve Vídni, secesi v Paříži a zcela se oprostil od v té době obvyklých historizujících stylů v celé Evropě. Po nainstalování naší výstavy vnímáme, jaký je rozdíl mezi vizuálním experimentem dnes a tím Jurkovičovým před 110 roky,“ vysvětlil za Koncern Jiří Přibyl. 

Moravská galerie v Brně získala dům v roce 2006. Výstava Krajinou Koncernovaného designu je třetí instalací po rekonstrukci, ovšem první, která do vily přináší současné umění. V této významné architektonické památce by se mělo ale objevovat i skončení aktuální výstavy 29. března 2015.

Současný design v Jurkovičově vile (zdroj: ČT24)