Mimino s velkou hlavou učí malé diváky toleranci

Brno - Příběh o dítěti, které se narodilo odlišné od ostatních, to je hlavní poselství divadelní inscenace Životní příběh mimina s velkou hlavou. Zdravotní handicap nemusí podle autorky Terezy Šedivé znamenat jen starosti, smutek a pláč, ale také spoustu radosti. Divadelní adaptace úspěšné knihy mladé brněnské výtvarnice, studentky oboru ilustrace v Cambridge, učí děti hravou formou toleranci.

Nová dětská inscenace Mahenova divadla nese všeříkající podtitul Být jiný neznamená být horší. „Hlavní postava má problém začlenit se mezi kamarády, ale i mezi obyvatele městečka, protože se mu všichni smějí,“ popsala hlavní děj dramaturgyně Helena Michková.

Výtvarnice Tereza Šedivá se pro sepsání stejnojmenné knihy, kterou doprovázejí její vlastní ilustrace, rozhodla z pragmatických důvodů: „Studovala jsem sociální pedagogiku a setkávala jsem se s různými sociálně vyčleněnými jedinci, menšinami a lidmi s handicapy všeho druhu. Zároveň jsem v té době měla doma dva malé brášky, kteří byli ještě ve věku, kdy se s podobnými lidmi setkáváte poprvé někde v MHD a nevíte, co si o nich máte myslet,“ vysvětlila šestadvacetiletá autorka.

No comment: Brněnské pohádkové představení podle knihy Terezy Šedivé (zdroj: ČT24)

„Výtvarná podoba nové pohádky knižní ilustrace nekopíruje, ale zachovává princip jednoduchosti a sdílnosti. Pro starší diváky bude určitě zajímavé, jakým způsobem na divadle vyřešíme obrovskou a navíc zvětšující se hlavu hlavní postavy,“ nalákala dramaturgyně představení Michková.

Postavu mimina i jeho rodičů ztvárnili buď studenti, nebo čerství absolventi Janáčkovy akademie múzických umění. „Každé představení je jiné, protože každé dítě reaguje jinak a my jsme se rozhodli, že odvážné děti budeme do pohádky vtahovat,“ uzavřela Michková.

O autorce

Autorka příběhu Tereza Šedivá se narodila roku 1988 v Brně. Vystudovala bakalářský obor Speciální pedagogika a volný čas. Potom odešla do Londýna, kde se na University of the Arts začala věnovat ilustraci. Nyní ve studiu pokračuje v Cambridge a zaměřuje se na tvorbu dětských knih. Životní příběh mimina s velkou hlavou byl její literární prvotinou.

Kniha vyšla v roce 2012 a brzy sklidila úspěch mezi odbornou kritikou i rodiči malých dětí, jimž milou, zábavnou a hravou formou zprostředkovává skutečnost, že existují lidé se zdravotním postižením a že tito lidé nejsou o nic horší než jejich zdraví vrstevníci.