Den, kdy tančí celý svět

Brno – Jak jinak než ladnými pohyby oslavují profesionálové i laici 29. duben, na který připadá Mezinárodní den tance. Taneční studia i umělecké soubory pořádají veřejné zkoušky, happeningy nebo výstavy fotografií s taneční tématikou. V Brně tanečníci zorganizovali průvod ulicemi. Ve světě se den tance slaví od roku 1982, do Česka tradice doputovala teprve před pěti lety.

Balet hned vedle street dance – Mezinárodní den tance propojuje klasické i moderní styly. V Brně oslavy pohybu odstartovaly v 15 hodin tanečním průvodem. Ten prošel z Moravského náměstí na Jakubské náměstí a odtud do ulice Česká.

V podvečer se tanečníci rozptýlili v centru – na náměstí Svobody si lidé mohli užít jam tanečníků a hudebníků, před Místodržitelským palácem na Moravském náměstí se zase mohli zapojit do ukázkových hodin tance pod vedením lektorky Dagmar Jiříčkové.

Do oslav se zapojil i baletní soubor Národního divadla Brno. Od 14. hodiny divákům na Malinovského náměstí nabídl ochutnávku z připravované premiéry Game Over i pohled na klasický baletní trénink. Program brněnských oslav zakončí taneční skupiny Filigrán a Malé f se svým improvizovaným představením v Kabinetu múz.

Program oslav v Brně, Ostravě, Českých Budějovicích a v dalších městech najdete na facebookové události Mezinárodní den tance v regionech.

Program oslav v Praze najdete na facebookové události Mezinárodní den tance

Do oslav dne tance se zapojují stovky tanečníků po celé zemi. V hlavním městě Mezinárodní den tance hostí především Piazzeta Národního divadla a Náplavka u Rašínova nábřeží. Taneční program je připravený i v Liberci, Chomutově, Českých Budějovicích nebo v Plzni.