Urbanistické zásahy mají Zlín proměnit v přívětivé město

Zlín - Jak se zbavit rozbahněného parkoviště, kudy vést potřebný přechod pro chodce nebo co s opuštěnou budovou soudu, to jsou jen některé otázky, na které se snaží odpovědět architekti a urbanisté prostřednictvím akce Městské zásahy Zlín. Na nejpalčivější lokality východomoravské metropole upozornili přímo Zlíňané, magistrát se nyní bude snažit vybrané návrhy zapracovat a místa podle architektonických studií proměnit.

„Podnětů od občanů přišlo přes 500, tolik jsme jich opravdu nečekali. Lidé zmiňovali například přechod pro chodce v Dlouhé ulici nebo zchátralou budovu bývalého soudu. Od architektů potom přišly dvě desítky návrhů,“ vypočítal organizátor akce Michal Babic.

Místním vadí například tristní stav bývalé soudní budovy, zastaralé vlakové i autobusové nádraží nebo nedostatek cyklostezek. Kromě dlouhodobých problémů se na nelichotivý seznam dostalo i nedávno opravené schodiště podchodu na náměstí Práce, u kterého lidem vadí příliš strmé schody, krátké nášlapy i to, že není zastřešené a chráněné před deštěm.

O proměně soudní budovy ve Zlíně hovoří náměstek Jiří Kadeřábek (zdroj: ČT24)

„Velkorysé veřejné prostory už pozbyly významu shromaždiště relaxujících pracujících a továrna, srdce a smysl celého města, se rozdrobila do mnoha subjektů a celý areál se pozvolně a obtížně napojuje na zbytek města,“ popisují jeden z problémů východomoravské metropole organizátoři na stránkách zlínských zásahů.

„Městské zásahy jsou pro nás velmi vítanou zpětnou vazbou,“ uvedl primátorův náměstek Jiří Kadeřábek (Zlínská volba). Město se podle něj bude v rámci finančních možností snažit hledat řešení kritizovaných lokalit. Na „black-listu“ jsou jak drobnosti v podobě rozbitých laviček, tak náročné úkoly jako likvidace betonového torza na Jižních svazích.

„Jeden z architektonických návrhů zobrazuje přístavbu kavárny do parku Komenského, kde právě probíhá revitalizace a byl by to krásný prvek, který by park oživil,“ ohodnotila možný návrh řešení architektka Hana Maršíková. „Je vidět, že lidé se dívají kolem sebe a není jim lhostejné, jak město vypadá,“ uzavřel organizátor urbanistických zásahů Babic.

Jedno z míst, které Zlíňané touží změnit - okolí Kolektivního domu
Zdroj: ČT24/Městské zásahy Zlín

Výstava Městské zásahy Zlín potrvá v parku před zámkem až do pátku 9. května. Přístupná je zdarma a 24 hodin denně. Vychází nejen z podnětů obyvatel Zlína, ale také z návrhů mladých studentů architektury a urbanismu. Projekt Městské zásahy vznikl před sedmi lety v Bratislavě, po velkém úspěchu se rozšířil také do Prahy, Brna, Ostravy, Kladna a Jablonce nad Nisou. Letos chtějí zásahy pomáhat ve Zlíně, který je považován za město funkcionalismu a moderny.