Dluhobaroni odhalují tajemství exekutorské džungle

Brno – V brněnském představení Dluhobaroni 0.0 hrají hlavní role ženy, které donedávna s divadlem neměly nic společného. Jejich život ale hluboce zasáhl jiný fenomén – exekuce. Někdy totiž stačí přijít o práci nebo vážně onemocnět a dluhová spirála se začne pokradmu roztáčet. Inscenace Divadla Feste zachycuje nejen osobní zkušenosti s exekucí, ale i společnost, která je obklopena exekutorskou džunglí.

Andrea Komárková se na divadelní prkna postavila poprvé v životě. V roli herečky ale odkrývá bolavá místa své finanční situace. Její těžké zdravotní obtíže a problémy se získáním plného invalidního důchodu ji totiž dostaly do dluhů. „Prodělala jsem několik náročných operací a mezi druhou a třetí mi místo plného přiznali jen částečný invalidní důchod,“ popisuje svou situaci.

Sebe a svého syna nezvládala uživit z necelých pěti tisíc korun, a tak si peníze začala půjčovat. Splácet je v termínu ale bylo s minimálním příjmem takřka nemožné, proto u ní záhy zazvonili exekutoři. Samoživitelka Andrea od roku 1996 absolvovala celkem sedm exekucí, než kvůli zdraví nastoupila do důchodu, pracovala jako garderobiérka v divadle.

K Dluhobaronům patří i Shakespeare

O své životní zkušenosti promlouvá paní Komárková i v nejnovějším představení Divadla Feste Dluhobaroni 0.0. Do improvizovaného konkurzu na roli, ve kterém zájemce ztvární sám sebe, se přihlásila prostřednictvím skupiny sdružující dlužníky na sociální síti Facebook. „Napsal jsem do té skupiny, že bychom se rádi zabývali příběhy exekuovaných. Přihlásilo se hodně lidí, z nichž jsme si museli vybrat dva,“ popsal hledání lidí, kterým život dramaticky změnila exekuce, režisér představení Jiří Honzírek.

Výjimečné osudy inspirovaly divadelníky i k nezvyklému pojetí hry. „Text této inscenace není klasickým dramatickým textem, spíše je to dokumentární zápis ze života dvou dam, zkombinovaný s texty z Kupce benátského od Williama Shakespeara a s daty z výzkumu finanční gramotnosti,“ podotkl režisér.

Na jevišti dvě neherečky v jednu chvíli popisují svoji cestu do dluhové pasti a ve druhé se vtělují do rolí lichváře Shylocka a kupce Antonia ze slavné Shakespearovy komedie. „Jsem ráda, že se konečně o tomto tématu začalo mluvit. Lidé se mě totiž ani neptali po důvodech exekuce. A toto je první divadlo svého druhu na toto téma,“ neskrývala nadšení Andrea Komárková. První veřejnou zkoušku hry už mají obě dámy za sebou. Do premiéry, které je naplánovaná na konec května, chtějí pracovat především na jevištním projevu. Divadelníci nadšení vítají, jedním dechem ale dodávají, že v představení jde především o autentičnost.

Zadluženost českých domácností odborníci vnímají jako jeden z nejpalčivějších problémů dneška. Do konce roku 2013 v exekuci skončily více než čtyři miliony lidí. Od roku 2012 nicméně počet nařízených exekucí klesá – podle Exekutorské komory je to především díky osvětě a novele exekučního a občanského soudního řádu.