Vary zahájí Pitt a ukončí Divoké historky. Slyšet je bude po celém Česku

Karlovy Vary - Ano, vidíte dobře - Pitt. Ovšem ne Brad, nýbrž Michael. Bradův krajan a jmenovec přijede osobně uvést zahajovací snímek 49. karlovarského festivalu I Origins. O závěr se pak postarají argentinské Divoké historky z produkce bratrů Almodóvarových. Letos poprvé uvidí závěrečný film nejen diváci ve Varech - promítat se bude i v několika tuzemských kinech.

Začátek a konec Karlových Varů (zdroj: ČT24)

Snímek I Origins je příběhem mladého vědce, který se zaměřuje na zkoumání lidského oka. Výzkumy ho dovedou k odhalení překvapivých souvislostí mezi lidskou fyziognomií a psychikou, které mohou mít až mystický dosah. Do Varů film přivezou režisér Mike Cahill, jehož debut Jiná země byl také „vědecký“, herečka Astrid Bergès-Frisbey (zaznamenat jste ji mohli jako mořskou pannu v pokračování Pirátů z Karibiku Na vlnách podivna) a představitel hlavní role molekulárního biologa Michael Pitt.

Do Varů nepřijede poprvé. Před devíti lety zde uvedl film Guse Van Santa Poslední dny, v němž si zahrál rozpolcenou rockovou hvězdu inspirovanou Kurtem Cobainem. V roce 2007 pak - i když bez jeho účasti - festival zahajoval snímek Opilí slávou, kde Pitt coby bezdomovec zásadně změnil život newyorského paparazziho Steva Buscemiho. Vidět jste ho také mohli v historické romanci Hedvábná stezka (s Keirou Knightley) anebo v brutálních Funny Games USA.  

„Funny“, i když naprosto jinak, je i divácký hit letošní soutěže festivalu v Cannes Divoké historky. Argentinsko-španělskou černou komedii natočil Damián Szifrón v produkci Pedra a Agustína Almodóvarových. S bratry, jak se vyjádřila i kritika, našel společnou řeč ve stylu humoru a bizarním pohledu na životní situace. Snímek je mozaikou šesti samostatných příběhů, které spojuje téma pomsty a nepravděpodobné zápletky.

Slavnostní ceremoniál s předáváním cen, které promítání závěrečného filmu předchází, vysílá každoročně v přímém přenosu Česká televize. Festivalovou filmovou tečku ale mohou sledovat jen diváci, kteří sedí v kinosále karlovarského hotelu Thermal. Ne tak letos - ve spolupráci s distribuční společností Aerofilms a Českou televizí chce festival oboje dopřát i příznivcům kinematografie mimo Vary. Film i ceremoniál budou 12. července přenášeny do vybraných českých kin. Ovšem než festival skončí, musí začít - 49. ročník startuje 4. července.