Landscape Festival: Nenechávejte krajinu na kraji

Praha - Jak přenést do města krajinu? A jak s ní správně pracovat? Nejpodnětnější realizace i návrhy krajinné architektury zaměřené na veřejný prostor představuje až do září v Praze Landscape Festival. Nabídne šestici výstav a několik desítek přednášek.

Landscape Festival upozorňuje na krajinnou architekturu (zdroj: ČT24)

„Jakoby se ale pro městský prostor zapomínalo, že zájem si zaslouží celá česká krajina od Aše k Jablunkovu. Že i ona trpí nekoncepčností a nezájmem vyšších míst. Tato krajina si sama bohužel už nepomůže, neboť již byla historicky industriálně znásilněna a je pouze na nás, jak jí umožníme dále přežít ve své kráse, či budeme stále více hyzdit její matérii,“ upozorňuje Dan Merta, jeden z autorů festivalového konceptu.

Vítá, že stále více pozornosti je věnováno úloze veřejného prostoru v urbanismu měst a obcí. Festival chce navázat na tyto diskuse a zdůraznit úlohu krajinné architektury, která zatím nemá takový prostor, jak by si zasloužila.

„Mnoho projektů je z oblasti rekultivace, rehabilitace opuštěných částí krajiny nebo průmyslových území, urbanizace zanedbaných městských veřejných prostor – vše pro nové, převážně rekreační funkce a sportovní vyžití, pro setkávání, kulturu a vzdělávání,“ uvedl Merta k výstavním projektům. „Zde bych upozornil především na výstavu Krajina z druhé ruky– nová identita německé průmyslové krajiny a specifika tvorby zeleně v postindustriálních areálech,“ připojil konkrétní tip.

Festival představí také třeba nejvýraznější kreace vypovídající o kvalitách současné české krajinářské architektury s jejími přesahy do dalších příbuzných disciplín v posledních dvaceti letech od soukromých zahrad až po intervence do veřejného prostoru.

Za krajinnými projekty je možné zajít až do 9. září do Galerie Jaroslava Fragnera a především do industriálního prostoru Nákladového nádraží Žižkov. Landscape Festival je propojen s festivalem reSITE, který se zaměřuje komplexně na města a život v nich. Hlavní programovou linkou letošního ročníku (18. až 21. června), spojeného s mezinárodní konferencí, je městská ekonomika. Českou realitu pořadatelé podrobí srovnání s úrovní života metropolí, jako jsou New York, Londýn nebo Paříž.