Před 42 lety mušketýry porazila cenzura, teď bojují o přízeň čtenářů

Ostrava – Po 42 let vychází komiks ostravských autorů Miloše Poláška a Antonína Šplíchala na motivy knihy Alexandra Dumase Tři mušketýři. Seriál autoři tvořili v letech 1971 a 1972 pro měsíčník Ostravský kulturní zpravodaj, komunisté však jeho vydávání po dvou dílech zakázali.

Ostravští autoři vydávají komiks Tři mušketýři poprvé po 42 letech (zdroj: ČT24)

Miloš Polášek a Antonín Šplíchal se prvním vydáním komiksu Tři mušketýři nostalgicky vrátili do sedmdesátých let minulého století. Polášek psal texty, Šplíchal kreslil. Že by mohlo zpracování historické látky veselých dobrodružství královských mušketýrů uvíznout v prstech komunistických cenzorů, je nenapadlo. Ale stalo se. Vadilo, že historky zasadili do jakési ironické pseudoreality. Chyběly navíc třídně uvědomělé prvky, což bylo v době takzvané normalizace podstatné minus jakéhokoliv díla. „Myslím si, že tehdy začaly vadit i z principu komiksy. Mohlo jít o vnášení západních vlivů. Navíc naši mušketýři naráželi na problémy tehdejšího normálního člověka, nebyla to jen romantická historie,“ uvedl Polášek.

Před mušketýry už Polášek napsal námět a scénář sci-fi komiksu Výprava ze Sixie, který nakreslil nejslavnější český komiksový tvůrce Kája Saudek. Příběhy posádky z planety Sixie, odehrávající se mnoho tisíc let před naším letopočtem, do Ostravského kulturního měsíčníku ještě pronikl. Na zadní straně obálky vyšlo v roce 1971 jeho 12 pokračování. Ještě předtím časopis uváděl humoristický komiks z minulosti Potulný Hugo a spol. od jiné dvojice autorů.

„V Ostravě tehdy vznikalo hodně komiksů. Velkým iniciátorem toho byl šéfredaktor kulturního zpravodaje Stanislav Sohr, který komiksům fandil. Znal se s Jaroslavem Foglarem, přivedl ho do Ostravy a dokonce s ním sjednal smlouvu na vydávání Rychlých šípů,“ líčil Polášek. Vydání Tří mušketýrů bere také jako splnění dluhu vůči kreslíři Šplíchalovi. „Byla to moje iniciativa, já ho požádal, aby to nakreslil. A dodnes to nikdo neviděl,“ vysvětloval Polášek.

Komiks Tři mušketýři zatím vychází jen v elektronické podobě, od 1. září bude také k dostání v knihkupectvích.