Nádraží v Havířově památkou? Ministerstvo znovu jedná

Havířov - Nádražní budova v Havířově, kterou České dráhy plánují zbourat, má šanci na zachování. Ministerstvo kultury bude znovu jednat o jejím prohlášení za kulturní památku. Památkáři nově poukazují na jedinečnou štípanou skleněnou mozaiku výtvarníka Vladimíra Kopeckého. Za zachování unikátní stavby se postavila Česká komora architektů.

Bude nádraží v Havířově památkou? (zdroj: ČT24)

Nádraží patří Českým drahám, které ho chtějí zbourat a postavit na jeho místě nový terminál. Ministerstvo kultury již dříve návrh prohlášení za kulturní památku posuzovalo, ale nádraží se památkou nestalo. Nynější návrh však obsahuje nové skutečnosti. Předkladatelé zmiňují autora mozaiky v nádražní hale, která se ukázala jako velmi cenná.

Mozaiku navrhl malíř a světově úspěšný sklářský výtvarník Vladimír Kopecký. Vznikla unikátní metodou ručně štípaného skla, které se pro podobné mozaiky vyrábělo v českých sklárnách. Tato tradice již zanikla a právě absence výroby speciálního mozaikového skla činí údajně z mozaiky neobnovitelný a nenahraditelný umělecký artefakt.

Podle Františka Tesaře, který se na výrobě mozaiky v šedesátých letech podílel, není možné dílo přenést jinam, jak navrhují České dráhy, neboť je součástí zdi a je příliš rozměrné. Informace o autorství mozaiky se objevila letos na jaře. Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský tehdy řekl, že dopravce se touto informací bude zabývat.

Komora architektů dále upozorňuje na výlučnost bruselského stylu nádraží nebo na roli objektu v dopravní a urbanistické struktuře města. O kvalitách budovy podle architektů svědčí reprezentativní charakter, použití ušlechtilých materiálů a četnost výtvarných detailů. Za zachování stavby bojuje také sdružení Důl architektury.