Kokoschkova Moravská Ostrava se vrátí do Švýcarska s příběhem

Ostrava - Obraz Moravská Ostrava II, který namaloval roku 1937 světový malíř Oskar Kokoschka během svého pobytu ve městě, se po čtyřech letech vrátí soukromému majiteli do Švýcarska. Malba, jejíž cenu znalci odhadují na minimálně 40 milionů, má pro Ostravu mimořádný význam. Slavný rakouský malíř maloval na území Česka jen Prahu a Ostravu. Ostravský obraz dosud nebyl příliš známý. K majiteli se vrátí i se zajímavým příběhem.

Kokoschkův obraz se z ostravské galerie vrací do soukromé sbírky (zdroj: ČT24)

Švýcarský vlastník původně půjčil Kokoschkovu malbu do ostravské Galerie výtvarného umění pouze na rok. Nakonec se jí vzdal na čtyři léta. V Ostravě obraz vidělo asi 12 tisíc lidí. A podařilo se o něm zjistit zajímavé podrobnosti.

Obraz vznikl v roce 1937, když malíř pobýval v Ostravě se svou budoucí manželkou. Chodívali na procházky kolem Ostravy a navštěvovali také továrníka Friče, který měl vilu na Landeku. I když ostravští kunsthistorici věděli, že Kokoschka maloval odněkud z Landeku, který leží nad soutokem řek Odry a Ostravice za městem, úplně přesné místo neznali. Vyhlásili pro návštěvníky soutěž. Tomu, kdo uhodne, odkud umělec maloval, slíbila galerie reprodukci obrazu.

Ta blondýnečka na obraze, to je moje teta…

Pár týdnů po vystavení obrazu na anketu zareagoval Jan Počta. A přinesl překvapivé a cenné informace. Znal přesné místo, navíc identifikoval dívku v popředí obrazu. Do té doby se znalci domnívali, že je to Kokoschkova přítelkyně Olda Palkovská. „Obraz byl malován z naší zahrady při takzvané Fričově vile na jižní hraně Landeku. Ta malá sedící dívenka, ta blondýnečka, to je moje teta,“ prohlásil Počta. Místo, které se od té doby hodně změnilo, pak ukázal řediteli galerie. Česká televize hovořila i s dívkou z obrazu, tetou Jana Počty Evou Rennerovou. „Jsem tam jen takové nic, taková malá dekorace dole na obraze. Je to důkaz toho, že věděl, že ho při malování špehuji,“ řekla Eva Rennerová. I tyto okolnosti zřejmě zapůsobily na majitele obrazu, že ho nechal v Ostravě déle, než bylo domluveno.

Kokoschka, který je proslulý malbami evropských metropolí, namaloval v Ostravě dva obrazy - Moravskou Ostravu I a II. Galerii se podařilo kontaktovat majitele druhého díla. Malba číslo jedna je zřejmě v rukou jiného soukromníka. „Vědělo se, že Kokoschka pohledy na Ostravu namaloval, ale nevědělo se, kde vlastně jsou. Když se v roce 2010 podařilo obraz zapůjčit do Ostravy, byl to jeden z velkých kulturních svátků nejen pro Ostravu, ale i pro Českou republiku,“ uvedl historik umění Martin Mikolášek.

Oskar Kokoschka (1909)
Zdroj: Leopold Museum/Wenzel Weis

Kokoschkovu Moravskou Ostravu II mohou zájemci vidět v ostravském Domě umění do 20. srpna.