Plzeň odpočítává - za 30 180 minut otevře nové divadlo

Plzeň - Za tři týdny se v Česku otevře první velká divadelní novostavba v porevoluční historii. Nová budova Divadla Josefa Kajetána Tyla rostla v centru Plzně dva roky a 2. září návštěvníky přivítá klasikou – Smetanovou operou Prodaná nevěsta.

Podívejte se: Kamera ČT v nejmodernějším divadle Česka (zdroj: ČT24)

Budovu za víc než 800 milionů korun navrhlo portugalské architektonické studio Contemporânea a vyprojektoval ateliér Helika. Stavba začala v červnu 2012 a pozornost přitahuje především kvůli perforovanému průčelí z litého betonu s organickým motivem. „Stává se plastickou reinterpretací dekorativní divadelní opony. Odděluje tak reálný život od toho magického světa uvnitř v budově,“ dodává autor architektonického konceptu Vladimír Kružík.

Nový objekt nahrazuje dosluhující Komorní divadlo, které v 60. letech vzniklo přestavbou kina a nikdy zcela nevyhovovalo potřebám divadelníků; chyběl například sklad kulis, zatímco v Novém divadle je pod jevištěm sklad se systémem osmadvaceti kontejnerů.

Pro první velké divadlo, jež se v Česku od roku 1989 postavilo, jsou ale hlavním benefitem moderní technologie; režie bude moct využít točnu o průměru jedenácti metrů, která se přesouvá na různé části jeviště, i počítačem ovládaný systém tahů a hydraulických plošin. Hlediště pojme 461 diváků, součástí objektu je také Malá scéna pro komornější kusy; sloužit bude činohře, muzikálu, opeře i baletu.

Organický motiv divadelního průčelí
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK
Nové divadlo v Plzni
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Flamendrem Prodaná nevěsta přiláká Kočky

Nové divadlo, které je i vlajkovou lodí projektu Evropské hlavní město kultury 2015, slavnostně otevře divadelní sezónu 2. září klasikou od Bedřicha Smetany. Ta se ve své premiéře představila už před divadelními prázdninami. „Jsem přesvědčen, že tato historická událost zahájí novou éru plzeňského divadelnictví. Budeme tomu věnovat všechny své síly,“ uvádí dosluhující ředitel Ilja Racek.

Otevření divadla potom bude reflektovat i Česká televize; z představení Prodanky uvede 2. září speciální vysílání Událostí v kultuře.

Na začátku září se v premiéře představí i Tylův Flamendr, dějově přesazený z Prahy na Domažlicko. Technické vymoženosti scény má plně využít hlavně Lloyd-Webberův muzikál Kočky, který se divákům se představí na konci roku. Protože některé dokončovací práce nabraly zpoždění, zkoušet se začalo až začátkem srpna. „Muzikál, který všichni známe z Broadwaye, jsme proti původnímu termínu odložili, původně měl mít premiéru už v prvním zářijovém týdnu. Technické zázemí je tak výjimečné, že mu chceme vyhradit nadstandardní čas, abychom ho mohli v prosinci předvést v plné parádě,“ dodává ředitel Racek.

Proměnou prochází i vedení a soubory divadla; ředitele Racka vystřídá v nové sezóně Martin Otava, změny jsou ohlášeny i v ansámblu činohry, do kterého přibydou především moravští herci – Zuzana Ščerbová z brněnského Národního divadla, Andrea Mohylová z Národního divadla moravskoslezského nebo Jan Plouhar, který účinkoval v ostravském Bezručově divadle a později i v ústeckém Činoheráku.

Nové divadlo v Plzni
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK