Irsko jako sever Čech. Činoherák Ústí zkouší první novou hru

Ústí nad Labem - Spolek Činoherák Ústí, nástupce ústeckého Činoherního studia, které skončilo uprostřed minulé sezony po sporech s magistrátem, začal zkoušet svou první premiéru. Uvedení černé irské komedie je naplánováno na 26. září. Soubor bude působit v bývalém kině Hraničář, to se ale ještě opravuje.

Činoherák Ústí zkouší novou hru (zdroj: ČT24)

Pro první hru si Činoherák vybral komedii Kráska z Leenane od irského dramatika Martina McDonagha. Tragikomický příběh vypráví osud čtyřicetileté ženy, která žije se svou despotickou matkou. 

Výběr díla irského autora nebyl náhodný. „Hledali jsme text, který osloví ústeckého diváka. Jsme přesvědčeni, že irským humorem, který je velice blízký tomu našemu, se nám to podaří,“ předpokládá režisér Filip Nuckolls, jehož rodinné kořeny sahají právě do Irska. Podle něho lze ve hře nalézt paralely se situací v Ústí nad Labem a severu Čech vůbec. Třeba v tom, že z Irska donedávna stejně jako ze severních Čech lidé odcházeli za lepšími životními podmínkami jinam. 

Spolek Činoherák Ústí odkoupil fundus k většině původních her. Během léta soubor jezdí po zájezdových představeních. Hostovat bude i v Divadle Komedie v Praze, na což získalo od hlavního města grant dva miliony korun. Další milion spolku poskytlo ministerstvo financí. „Do konce tohoto kalendářního roku jsme finančně zajištěni,“ uvedl manažer divadla Jan Kvasnička.

Hraničář aneb Zlu navzdory

Novou domovskou scénu spolek našel v bývalém ústeckém kině Hraničář, na jehož úpravu získal čtvrtmilionový grant, a s pomocí dobrovolníků jej uvádí do stavu, aby v něm mohl zahájit příští divadelní sezonu. Spolek prý také jedná o finanční pomoci s Nadací Karla Janečka.

Potřebné prostředky se spolek snaží získat i pomocí celonárodní veřejné sbírky Národ sobě II. K dnešnímu dni je na veřejném kontě 88 730 korun. Pomoci má i virtuální představení hry Hraničář aneb Zlu navzdory, kterou spolek uvede 25. září, tedy den před první reálnou premiérou Činoheráku v novém působišti.

Umělecký soubor Činoheráku se s městem rozešel na začátku letošního roku kvůli neshodám ve financování. Jejich původní působiště město přenechá dětskému divadlu AmULet. Magistrát počítá s tím, že děti a rodiče uvidí první představení v říjnu. Činohru mají obstarat hostující soubory v Severočeském divadle opery a baletu.