CZ, SK, AT. Zukunst ve Valticích propojuje umělce

Valtice – Čeští, slovenští a rakouští malíři sdílejí jednu paletu na netradiční výstavě Zukunst ve Španělské konírně zámku Valtice. Různorodá skladba přehlídky jejich děl má reflektovat výtvarné dění na všech stranách hranic těchto států. Víc než třicítka umělců má zástupce všech věkových kategorií a své práce tak předvedli jak ostřílení matadoři, tak zástupci nejmladší generace. Rakouští tvůrci se podle spolukurátora expozice Thomase Sturma kloní k většímu experimentování. Autoři nepředstavili jen klasické malby, do děl dokázali zakombinovat třeba i prvky plastiky, fotografie anebo digitálního tisku.

Výstava Zukunst na valtickém zámku spojuje národy (zdroj: ČT24)

„Už z názvu vyplývá několik významových rovin, případně úhlů pohledu, jak na tuto kulturní událost nahlížíme. Jedná se o slovní hříčku obsahující předložku ZU, kterou chápeme jako K nebo K SOBĚ, a samozřejmě KUNST, tedy umění. Spojení obou nám evokuje ZUKUNFT – BUDOUCNOST – ZUKUNST,“ uvádějí pořadatelé k názvu exhibice. 

Zukunst zároveň zahájil česko-rakouský festival Víno bez hranic, ten má kromě chutí gastronomických propojit právě i ty kulturní.