Lelky v Bedřichovicích nahradili pečení holubi a volby

Bedřichovice – Obyvatelé Bedřichovic na Brněnsku dnes půjdou k volbám. Opět ale s nadsázkou, která je pro projekty výtvarnice Kateřiny Šedé typická. Obec dnes slaví svůj svátek. Loni tamní obyvatelé soutěžili v chytání lelků, letos budou usilovat o přízeň svých spoluobčanů – voličů. Kateřina Šedá spolupracuje s Bedřichovickými už několik let, vesnici například vyvezla na zájezd do Londýna.

Obecní svátek opět v jiném kabátě. Nápady výtvarnice Kateřiny Šedé se nikdy neopakují, leitmotiv je ale vždy stejný: umožnit obyvatelům Bedřichovic, aby se společně setkali. „Letos jsem to nazvala Přílet pečených holubů. Chtěla jsem použít něco, co se říká hlavně negativním způsobem, ale já jsem zvyklá dělat věci pozitivně,“ vysvětlila Šedá.

Krátce po šesté ráno se proto v Bedřichovicích otevřely volební místnosti. „Obyvatelé si mají vytvořit svoje strany a program a mají vzájemně získávat členy. Vítězná strana získá příspěvek, který může použít na realizaci svého volebního programu. Například když chcete jít s manželem na večeři, tak založíte Stranu za lepší manželský život. Může to být úplně cokoliv,“ popsala Šedá. „Hned ráno vznikla Strana za letní počasí,“ dodala.

Výše finanční odměny zatím zůstává tajemstvím. To proto, aby se lidé nesoustředili na peníze, ale spíš na smysl svátku. Hlasovat se může až do půl sedmé večer, pak bude vyhlášen vítěz voleb.

Bedřichovice slaví obecní svátek (zdroj: ČT24)

Dej mi svátek!

Obecní svátek v Bedřichovicích zavedla konceptuální výtvarnice Kateřina Šedá před dvěma lety. Tehdy na jeden den obyvatele obce zaměstnala nicneděláním. O rok později pak místní soutěžili v chytání lelků.

Šedá s obcí spolupracuje už několik let. V roce 2011 vyvezla 80 tamních obyvatel do Londýna. U známé galerie Tate Modern uspořádala performanci, během níž Bedřichovičtí obyvatelé dělali od rána to samé, co doma – pili kávu, děti si hrály, lidé zametali známý most Millenium Bridge vedoucí ke galerii. Projektu nazvaného Od nevidím do nevidím (From Morning Till Night) se zúčastnilo také 80 britských výtvarníků, kteří podle fotografií malovali v ulicích Londýna obrazy bedřichovických zákoutí. Šedá se díky projektu stala první českou umělkyní, která dostala příležitost vytvořit pro prestižní galerii Tate Modern samostatný projekt tohoto rozsahu.

Bedřichovice si přitom Šedá vybrala úplně náhodou. „Vždycky, když jsem tudy projížděla, tak jsem v obci nikoho neviděla. Tehdy jsem se zabývala tím, že lidé odjíždí do města za prací a obce zůstávají prázdné. Tahle obec byla typický symbol, že všichni odjedou,“ vysvětlila Šedá.

Díky svátku mají tamní obyvatelé možnost a důvod se více potkávat. „Spojuje to lidi, kteří by spolu jinak třeba vůbec nemluvili. Nevím, jestli se to podaří. Možná ta pravá aktivita vznikne, až na londýnské návsi,“ uzavřela výtvarnice narážkou na rekonstrukci obecní návsi, na které vzniknou prvky inspirované Londýnem.

Kateřina Šedá (*1977, Brno) je česká výtvarnice. Studovala na pražské AVU. Zabývá se především konceptuálním uměním a happeningy. Roku 2005 obdržela Cenu Jindřicha Chalupeckého za projekt Je to jedno. V roce 2007 její akce Každej pes, jiná ves upoutala pozornost přehlídky Documenta 12 v německém Kasselu. V roce 2011 zorganizovala pro londýnskou galerii Tate Modern projekt Od nevidím do nevidím / From Morning till Night. Režisér Jan Gogola mladší ve spolupráci s Českou televizí natočil o Kateřině Šedé dokument Jak se dělá svátek.