AmULet Ústí štěstí nenese. Řeší ho zastupitelstvo i policie

Ústí nad Labem - Jeden z náhradníků zaniklého ústeckého Činoherního studia - divadelní spolek AmULet - ještě neodehrál ani jedno představení a už stačil rozdělit městské zastupitelstvo. To divadlu před dvěma dny schválilo dotaci na příští tři roky v celkové výši 24 milionů korun. Opoziční ODS ale vyzvala primátora Víta Mandíka (ČSSD), aby smlouvu o dotaci nepodepisoval. AmULetem se zřejmě bude zabývat také policie.

Bývalý soubor Činoherního studia po sporech ve financování přešel do nově vzniklého Činoheráku Ústí, mezeru po něm má částečně zaplnit právě spolek AmULet. Působit by měl od října v budově bývalého Činoherního studia. Spolek vznikl v červenci, nepředložil žádný dramaturgický plán. Zástupci divadla v žádosti o dotaci uvedli, že nabídnou rozličná představení pro děti.

Sídlo má spolek v bytovém domě v ulici Králova výšina. Jedním z majitelů domu je radní a dvojka kandidátky ČSSD pro podzimní komunální volby Pavel Dlouhý, vyplývá z katastru nemovitostí. Dlouhý tvrdí, že spolku poskytl sídlo jen dočasně. Jedním ze zakladatelů spolku je i kandidát ČSSD do zastupitelstva městského obvodu Ústí nad Labem - Neštěmice Jan Tříska. 

Opozice: Chceme vysvětlení

Zastupitelstvo tento týden AmULetu schválilo dlouhodobou dotaci, mezi lety 2015 až 2018 má každý rok dostat šest milionů korun. Opozici se takový postup ale nelíbí. „Domnívám se, že by do vyjasnění celé záležitosti neměl podepisovat s AmULetem smlouvu,“ uvedl zastupitel František Nesvadba (ODS). 

Opozičním zastupitelům mimo jiné vadí, že by město bylo vázané smlouvou na celé volební období. Kritizují, že peníze má dostat neznámý spolek, o jehož činnosti nikdo nic neví. „Předložit takový materiál na posledním řádném zastupitelstvu před volbami bylo nefér,“ tvrdí Nesvadba. Zastupitelé dostali materiál na stůl až v pondělí. ODS zároveň chce, aby primátor svolal mimořádné zastupitelstvo. „Chceme, aby nám byly objasněny všechny informace, na které jsme nedostali odpověď, a aby mohlo zastupitelstvo dotaci revokovat,“ požaduje Nesvadba. 

Budova Činoherního studia v Ústí nad Labem
Zdroj: Ondřej Hájek/ČTK

Případem se bude pravděpodobně zabývat i policie, která přijala trestní oznámení pro podezření z porušování povinností při správě cizího majetku. „Jde o naprosto bezostyšné tunelování veřejných prostředků za bílého dne,“ řekl lídr hnutí PRO!Ústí Martin Hausenblas, jeden z těch, kteří se na policii obrátili.