Filharmonie zahajují sezonu. Pražská sází na klasiku, Brno bourá konvence

Praha/Brno – Do nové sezony dnes vstupují dva přední tuzemské orchestry – Česká filharmonie a Filharmonie Brno. První orchestr pro své posluchače na letošek připravil například vystoupení světových klavírních špiček či koncertní provedení původně televizní opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí. Brněnští filharmonici opět vsadili na mix klasiky s moderní symfonickou hudbou, jazzový cyklus pro mladé nebo netradiční spojení orchestru s němým filmem. Zahajovací koncert České filharmonie uvidí dnes večer v živém přenosu i diváci České televize od 20:20 na kanálu ČT art.

Už 119. sezon hraje první tuzemský orchestr - Česká filharmonie. Dnes večer zahájí sezonu koncertem v pražském Rudolfinu. „Koncert uvede nejvíce oceňovaná orchestrální skladba Luboše Fišera Patnáct listů dle Dürerovy Apokalypsy. Poté Dvořákovu síň Rudolfina rozezní tóny Prokofjevova Třetího klavírního koncertu v podání mimořádného uzbeckého klavíristy,“ lákala posluchače i diváky České televize mluvčí filharmonie Kateřina Motlová. Celý koncert totiž ČT živě přenese na programu ČT art.

Podle mluvčí bude nabitý i zbytek sezony. „Posluchače České filharmonie čeká několik českých premiér a pražských debutů. Sezonní dramaturgie je kombinací osvědčených skladeb a méně hraných děl a na počátku ještě připomíná Rok české hudby,“ dodala Motlová.

Česká filharmonie zahajuje sezonu (zdroj: ČT24)

Během koncertní sezony se ve Dvořákově síni představí současná světová klavírní špička i přední houslisté. Šéfdirigent Jiří Bělohlávek bude řídit čtyři abonentní koncerty s převažujícím českým repertoárem. V české premiéře uvede Píseň Šalamounovu Juraje Filase. „Událostí roku by se mohla stát domácí premiéra koncertního provedení původně televizní opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí,“ očekává Motlová.

Kromě českých posluchačů uslyší pražské filharmoniky i ti zahraniční. Orchestr má v kalendáři pět desítek koncertů včetně vystoupení v newyorské Carnegie Hall.

V Brně nuda nehrozí

Do nové, padesáté deváté sezony dnes vstoupí i o 60 let mladší Filharmonie Brno. „Má ambice jít s dobou, nechce být muzeem, ale živou hudební institucí, která staví na roveň díla staletími prověřená se skladbami novějšího data, veskrze však také klasickými,“ uvedla mluvčí brněnského orchestru Lenka Němcová.

NO COMMENT: Zkouška Filharmonie Brno na zahajovací koncert (zdroj: ČT24)

Filharmonii Brno chválí i odborníci – za pestrý repertoár, moderní klasickou hudbu i jazzové cykly pro mladé posluchače. A taky netradiční projekty. Letos v říjnu orchestr odehraje dva koncerty, při nichž doprovodí němý film Nový Babylon z roku 1929 hudbou Dmitrije Šostakoviče. V dubnu pak zazní Violový koncert s prvky rocku a tanga. A hudebnice Iva Bittová se s filharmonií představí v roli Mefista ve faustovské kantátě Alfreda Schnittkeho. „Brněnská filharmonie ukazuje směr, jakým bychom se měli ubírat v budoucnosti. Orchestr musí hrát nové věci. Není možné, aby pořád trčel v jedné éře, přestože to posluchači chtějí,“ myslí si hudební kritik Boris Klepal.

Úvodní koncert dnes večer představí hlavně skladby dvou ruských autorů. A taky izraelsko-tádžického skladatele Benjamina Jusupova, který je nejvýznamnějším hostem sezony. Pod taktovkou šéfdirigenta Aleksandara Markoviće dnes zazní jeho Violoncellový koncert, který vytvořil v roce 2006 jako dárek k šedesátinám světoznámého violoncellisty Mischy Maiského. „Moto tohoto díla je umělec romantismu v naší současné době. Použil jsem některé populární ruské lidové tóny, část romské hudby, ale většinou jsem psal svou vlastní vizi romantické hudby,“ svěřil se Jusupov.