Nové brněnské varhany prověří bachovský festival

Brno – Čtyři z osmi koncertů letošního ročníku festivalu Bachův varhanní podzim odehrají hudebníci v brněnském kostele v Jezuitské ulici. Letos v červnu tam byly vysvěceny nové varhany, nejmodernější ve střední Evropě. Na nástroj si zahrají jak varhanické legendy, tak i mladí interpreti.

„Pátý ročník festivalu Bachův varhanní podzim je specifický v tom, že představujeme nové varhany z dílny švýcarského varhanáře Mathise. Taky chceme navázat na dialog, který kdysi existoval, kdy varhanáři z Vídně, Brna a Prahy tvořili takovou osu, kterou se snažíme obnovit,“ vysvětlila organizátorka a varhanice Barbara Maria Willi.

Pro zahajovací koncert pořadatelé vybrali interprety Zdeňka Nováčka a Jana Horu. „Je krásné slyšet pražského nestora varhan profesora Horu, ale chceme taky mixovat zavedená jména s těmi, kdo doufáme, že taky jednou budou slavní,“ dodala Willi s tím, že na festivalu vystoupí i mladí varhaníci.

NO COMMENT: Zahájení festivalu Bachův varhanní podzim (zdroj: ČT24)

Bachův varhanní podzim se zaměřuje podle názvu na bachovskou hudbu, posluchače ale nečekají jen skladby tohoto barokního velikána. „Bach je dodnes ústředním skladatelem pro varhany, ale chceme ho ukázat i v širších souvislostech - tedy také skladatele, kteří mu předcházeli a kteří na něj navazovali,“ uzavřela Willi, která sama vystoupí na závěrečném koncertu festivalu 23. října.