Světový Zlín. Filharmonie Bohuslava Martinů zahájila turné s Villazónem

Zlín - Rolando Villazón za doprovodu zlínské Filharmonie Bohuslava Martinů zpíval v Kongresovém centru ve Zlíně, které bylo zaplněno do posledního místa. Vystoupení světového tenoristy bylo vyprodáno už v polovině září. Filharmonie tímto koncertem zahájila turné s Villazónem po evropských městech.

Rolando Villazón zpíval s Filharmonií Bohuslava Martinů (zdroj: ČT24)

Villazón v sobotu večer před zaplněným hledištěm kongresového centra, které pojme zhruba osm stovek diváků, zazpíval nejznámější operní árie. Vystoupila s ním jihoafrická sopranistka Pumeza Matshikiza. Filharmonii dirigoval ruský dirigent Guerassim Voronkov.

Dohodnout turné s věhlasným zpěvákem nebylo podle ředitele filharmonie Josefa Němého vůbec jednoduché. Filharmonie však zaujala moderním a akusticky kvalitním kongresovým centrem, vystavěným podle návrhu architektky Evy Jiřičné, ve kterém už čtvrtým rokem sídlí. „Vliv měla i kvalita orchestru, musely se také sladit termíny,“ podotkl Němý.

„Zpívám pořád“

„Hrají krásně. Zkoušení bylo potěšením, stejně jako tento první koncert v pěkném sále s výborným publikem,“ ocenil filharmonii sám Villazón. K tomu, aby se nestal knězem, jak původně chtěl, ale operním pěvcem, ho prý přiměli sousedé, kteří mladého Rolanda slyšeli zpívat ve sprše, kde si ostatně zpívá dodnes. „Zpívám ve sprše, zpívám na ulici, zpívám, když vstávám, zpívám, když jdu spát. Zpívám pro své děti, zpívám, když jsem smutný, zpívám, když jsem šťastný. Zpívám pořád,“ směje se bujarý tenor. 

Společné turné má název Bel canto. Filharmonici odehrají s Villazónem koncerty ve Vídni, Paříži, Mnichově či Hamburku. Pro orchestr znamená podle Němého turné se světovým tenoristou posunutí o další úroveň výše. „Renomé filharmonie se zvyšuje, jsme zváni v Česku na nejvýznamnější festivaly,“ uvedl ředitel. Filharmonie letos vystoupí také na Pražském jaru, festivalu Janáčkův máj v Ostravě a poprvé na festivalu v Českém Krumlově.

Villazón vystoupil na jaře v pražském Obecním domě, kde zpíval árie Wolfganga Amadea Mozarta. V Praze vystoupil poprvé v roce 2007 a vrátil se již několikrát.