420PEOPLE rekapitulovali nenuceně dokonalým tancem

Recenze - Nezávislý taneční soubor 420PEOPLE v září odstartoval další velmi plodnou sezonu. Nezbývá než představit to nejlepší z nejlepšího. Ke spolupráci oslovili 420PEOPLE kapelu Please the Trees a vzniklo tak originální kombinované tanečně-hudební představení, v němž soubor předvedl celou šíři svého repertoáru.

420PEOPLE ukazují to nejlepší (zdroj: ČT24)

Mají za sebou už jednu podzimní premiéru (Peklo - Dantovské variace v NoD) a za dva týdny se chystají uvést další novinku (Phrasing the Pain v divadle Archa). Když tedy uvažovali, jaký program připraví na 28. listopadu pro svůj velký večer v rámci zkušebního provozu nového holešovického divadelního prostoru Jatka 78, přímo se nabídlo představit jakési „best of“ dosavadní autorské tvorby.

Mirage, Wind-up, Reen (Václav Kuneš) a Sacrebleu (Nataša Novotná) jsou všechno úspěšné vlastní taneční produkce 420PEOPLE, které vznikly během posledních čtyř let. Byla to tedy taková minipřehlídka nebo, chcete-li, malá rekapitulace jejich nedávných počinů.

Večer byl poskládán z jednotlivých obrazů či sekvencí z těchto představení, ať už sól, duetů, hereckých akcí, videoprojekce či dynamických skupinových partů bez ohledu na žánrové hranice. Na první pohled nesoudržné výtahy z jednotlivých projektů tvořily dohromady velmi kompaktní a zároveň originální celek.

Interpreti zaplavili publikum živelným proudem tance, hudby a slov, který trval bez přestávky něco kolem půldruhé hodiny. Přehlédnout se nedalo jejich stoprocentní nasazení, spontánnost a nakažlivá radost z pohybu. Volnější pasáže střídaly ty rychlejší, působivé a melancholické výpovědi ty odlehčenější, plné humoru a nadsázky. Rytmus představení byl skvěle vyvážený a večer tak ubíhal ve velmi příjemném tempu a uvolněné atmosféře. Bezvadným nápadem je spolupráce s rockovou kapelou, živá hudba posunula celý zážitek ještě o třídu výš.

420 PEOPLE / Sacrebleu
Zdroj: Pavel Hejný/420 PEOPLE

Do zatím nedokončeného a vcelku syrového prostoru Jatek 78 si v pátek našlo cestu hodně diváků a vypadá to, že se místo podařilo už teď uvést v život. Podobné projekty jako ten, který zde předvedli 420PEOPLE, se na alternativní divadelní scénu hodí. Myslím si, že tohle neformální prostředí souboru vysloveně sluší. Večer byl navíc jedinečnou příležitostí - pro nováčky seznámit se, pro stálé publikum shrnout a zhodnotit tvorbu umělců, kteří si za několik let působení vydobyli své stálé místo na české taneční scéně a získali respekt a přízeň diváků.