David Prachař a 420PEOPLE mají krizi středního věku. Prostě peklo

Praha - Co je peklo? Po Danu Brownovi se dílem Danta Alighieriho inspiroval také herec David Prachař a taneční soubor 420PEOPLE. Tragikomedie o souboji se životem mírně za zenitem má v pražském Experimentálním prostoru NoD premiéru poslední zářijový den - a peklo v ní vyvažuje alespoň jménem režisér Jan Nebeský.

V experimentálním prostoru NoD začíná Peklo (zdroj: ČT24)

Peklo není místo, ale stav duše, tvrdí tvůrci. „V představení se říká, že Dante se pouští do míst v duši, kde není ani víra, ani naděje, ani láska, a to je peklo,“ vysvětlují.

Krize středního věku anebo souboj se smutkem, nudou a leností mohou být právě tím pekelným stavem, s nímž člověk často bojuje ve své mysli a o němž je i představení inspirované Božskou komedií. Dantovské variace napsala herečka Lucie Trmíková, jež také v představení účinkuje. Spolu s Davidem Prachařem a souborem 420PEOPLE (tedy Natašou Novotnou a Václavem Kunešem), kteří se ve stejné trojici sešli před dvěma lety v netradiční inscenaci Máchova Máje na Nové scéně Národního divadla. 

Peklem v NoD je pro ně krize středního věku. „Půlka života už je za vámi, možná víc než půlka, co vy víte, minul jste se se sebou a co teď udělat, abyste život neprošvihli,“ popisuje Lucie Trmíková. Tanečníci mají tyto pocity „za zenitem“ spojeny i s neodkladným koncem své profesní dráhy. Podle Václava Kuneše vše závisí na psychice. „Věřím, že pokud je na tom člověk psychicky velmi dobře, pak i tělo bude fungovat dobře,“ podotkl.

Dantovské variace provedou diváky Peklem ještě při reprízách 27. října, 24. listopadu a 4. prosince.

Vydáno pod