Divadelní spolek Činoherák Ústí přežije - dostane od města miliony

Ústí nad Labem - Ústečtí radní se rozhodli finančně podpořit spolek Činoherák Ústí, který navazuje na někdejší Činoherní studio. To své působení skončilo téměř před rokem právě kvůli sporům s městem o financování. Nový soubor dostane do konce roku dotaci jeden milion korun, na příští rok město počítá s dvanácti miliony. O příspěvku dnes rozhodli radní Ústí nad Labem, konečné slovo budou mít 16. prosince zastupitelé.

Činoherák Ústí dostane od města milion (zdroj: ČT24)

Pokud rozhodnutí radních zastupitelé potvrdí, Činoherák Ústí přežije. Divadelní soubor od dubna funguje jen díky sbírce a sponzorům. Podle manažera divadla Jana Kvasničky se podařilo vybrat 8 až 9 milionů korun. Teď ale divadelníkům docházejí peníze. Do konce roku potřebují milion korun.

Martin Hausenblas (PRO!Ústí), radní města Ústí nad Labem, k důvodu, proč město chce přispět, uvedl: „Ústí nad Labem jako město se nijak nepodílelo na činnosti financování Činoheráku Ústí v roce 2014, jinak přispěly další organizace jako ministerstvo kultury, hlavní město Praha a další včetně soukromých donorů.“ Josef Zikmund (ANO), primátor města Ústí nad Labem, dodal: „My jsem na radě rozhodli o tom, jakým způsobem se budeme k Činoheráku chovat.“

Financování kultury ve městě by podle Martina Hausenblase měla řešit koncepce. „Dojde ke zpracování kulturní koncepce a vyhlášení grantů. Koncepce nebude řešit jen Činoherák Ústí, bude uchopovat všechny složky kultury a součástí toho bude grant, do kterého se Činoherák bude moct přihlásit, a pokud uspěje, může získat víceleté financování,“ vysvětlil.

Střet zájmů?

Činoherák Ústí navazuje na někdejší Činoherní studio. To se na začátku roku nedohodlo s bývalým vedením radnice na penězích a skončilo. Nástupnický spolek ale podle všeho přežije nejen letošní rok. Podle radního Jaroslava Achaba Haidlera (PRO!Ústí) by dotace od města mohla příští rok být 12 milionů korun.

Divadlo nyní hraje v bývalém kině Hraničář a ani prostor Hraničáře by se ale do budoucna zavírat neměl. Činoherák Ústí počítá, že si budovu nechá jako svou druhou scénu - měl by být kinem i divadlem. Jan Kvasnička, manažer Činoheráku Ústí, uvedl, že jejich spolek by rád i do budoucna zajišťoval ve městě kulturní a divadelní program.

A to samé chce i město. V jeho vedení jsou totiž dnes lidé, kteří v komunálních volbách Ústečanům slíbili, že Činoherák v Ústí zůstane. Mnozí v něm působí. To je také důvod, proč se k dnes projednávanému bodu o dotacích radní zřejmě ještě jednou vrátí. Tři členové rady, kteří působí v orgánech spolku, nenahlásili totiž střet zájmů. Kromě Hausenblase a Haidlera také náměstkyně Jana Bohuňová. Vedení města teď zjišťuje, zda usnesení rady v takové podobě platí.

Opozice nechce výjimku

Formu dotace kritizuje část opozice. Komunisté ji podle Květoslavy Čelišové zřejmě nepodpoří. „Nejdříve by měla být jasná kulturní koncepce, kterou koalice slibovala, a teprve potom se můžeme bavit o příspěvcích pro jednotlivé spolky a sdružení. Nerozumím tomu, proč by se měla dělat výjimka a schvalovat se už teď dotace jen pro Činoherák,“ podotkla.

Čtená zkouška hry Kráska z Leenane
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Pokud zastupitelé schválí návrhy rady, od 1. ledna se herci divadelního spolku Činoherák Ústí vrátí zpátky na scénu Činoherního studia. V příštím roce divadlo nabídne sedm premiér. Tři velké inscenace na scéně činoherního studia a čtyři menší v Hraničáři.