Noty místo klínového písma. Filharmonie zahraje Epos o Gilgamešovi

Brno – Nejstarší písemná památka na světě v hudebním provedení. Filharmonie Brno chystá velkolepé uvedení Eposu o Gilgamešovi od Bohuslava Martinů. Skladba zazní v netradičním provedení: Kromě orchestru bude na scéně také sbor, sólisté, a dokonce i vypravěč a mim.

„Dílo je svým způsobem mimořádné nejen v tvorbě Bohuslava Martinů, ale i v celé světové literatuře. U nás zazní vůbec poprvé v originální anglické verzi s českými titulky. Punc výjimečnosti dodá brněnskému provedení poloscénické ztvárnění díla, jak si Martinů původně představoval,“ uvedla ředitelka brněnské filharmonie Marie Kučerová.

Martinů chtěl, aby se sólisté a sbor mohli na jevišti pohybovat, dělat gesta a kroky, které vytvoří iluzi děje. Při světové premiéře v roce 1958 v Basileji však ideu neprosadil, dirigent Epos o Gilgamešovi rozpohybovat nechtěl a nastudoval dílo jako koncertní oratorium. „Brněnské provedení bude pokusem tuto pozapomenutou ideu Bohuslava Martinů na pódiu oživit. Úkolu se režisérsky zhostí Radim Vizváry, výrazná postava současného mimického divadla, a mim Lukáš Šimon,“ popsal dramaturg Vítězslav Mikeš. „Budeme pracovat například s principem domina nebo kývání, nebo si budou zpěváci sedat,“ přiblížil pohybové prvky díla režisér Vizváry.

NO COMMENT: Epos o Gilgamešovi od Bohuslava Martinů (zdroj: ČT24)

Martinů zkomponoval Epos o Gilgamešovi při pobytu na jihu Francie čtyři roky před svou smrtí. Při kompozici použil celosvětově uznávaný překlad do alžbětinské angličtiny. Dílo, které je starší než Bible, skladatele fascinovalo svou aktuálností. Hledá totiž odpovědi na otázky přátelství, lásky a smrti. „Přes mocný pokrok, který jsme udělali v technice a průmyslu, shledal jsem, že se nezměnily city a otázky, které člověkem hýbají,“ napsal Martinů o eposu. „Jde o starý obřad a v posledku o babylónský lidový mirákl a jako takový by jeho provedení mohlo, ba dokonce mělo vykazovat jistou uvolněnost, která by v případě oratoria nebyla na místě,“ dodal ve své době ke scénickému provedení Martinů.

Filharmonie Brno Epos o Gilgamešovi poprvé uvede 11. prosince v Janáčkově divadle, podruhé o den později. Výjimečný koncert zaznamenají i kamery České televize.