Kvůli sporu o javorové listí skončil Chlumec nad Cidlinou v exekuci

Události: Chlumec nad Cidlinou je kvůli sporu o listí v exekuci (zdroj: ČT24)

Město Chlumec nad Cidlinou je v exekuci kvůli sporu o spadané listí. Návrh podali manželé Popkovi, kterým krajský soud v Hradci Králové v minulosti přiznal nárok na úklid jejich soukromé zahrady a střech. Městský úřad se proti rozhodnutí dovolal k Nejvyššímu soudu.

„Nejen že je to pro město ostuda. Když půjdu do katastru a přečtu si, že je město v exekuci, tak mu samozřejmě nepošlu zboží a nebudu jen doufat, že mi možná přijdou peníze,“ vysvětluje tajemník městského úřadu Chlumce nad Cidlinou Pavel Školník.

„Tento rozsudek ve mně evokuje hříšnou myšlenku. Stromy necháme pokácet,“ uvažuje starosta Chlumce nad Cidlinou za KDU-ČSL Miroslav Uchytil. Případná pokuta podle něj vyjde levněji než zametání.

Popkovi tvrdí, že radnice listí z javorů v městské aleji, které padá na jejich zahradu, uklízí špatně. Spolumajitel zahrady Oldřich Popek nyní rozhor poskytnout nechtěl, dříve ale řekl, že je listí obtěžuje celoročně. „Stromy přesahují nad náš pozemek, proč bychom my měli uklízet binec, který padá z městských stromů,“ vyjádřil se před měsícem.

Město letos uklízelo už počtvrté

Radnice zahradu Popkových povinně uklízela letos čtyřikrát. Zaměstnanci listí přebírali. To z městských javorů zametli, to ze soukromého ořechu zůstalo ležet. Další termíny úklidu jsou na konci listopadu a v polovině března. Rozsudek to nařizuje.

„Radnice budou kácet stromy, aby se vyhnuly soudním procesům, a budou se bát vysazovat nové stromy v blízkosti pozemků, tudíž ubyde stromů ve městě,“ myslí si ředitel Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu Ondřej Fejt. Za Chlumec nad Cidlinou se ve sporu postavil také Svaz měst a obcí.

„Lidé se zase začnou kvůli stromům nenávidět. Stromy za to nemohou. Toto je absurdum, já jsem snad větší za čtyřiadvacetiletou kariéru starosty nezažil,“ stěžuje si Uchytil.