Soud podpořil vývojáře her ve sporu s Applem kvůli platebnímu systému

Americký soud nařídil společnosti Apple, aby odstranila část omezení ve svém obchodě s aplikacemi App Store v rámci sporu mezi výrobcem iPhonů a vývojářem her Epic Games. Rozhodnutí ohrožuje jeden z největších příjmů Applu a mohlo by vývojářům aplikací ušetřit miliardy dolarů, upozornila agentura AP. Soudkyně Yvonne Gonzalezová Rogersová však současně uvedla, že nezjistila, že by Apple měl monopol na dílčím trhu mobilních herních transakcí.

Firma Epic Games je známá především jako tvůrce populární videohry Fortnite, kterou hraje přibližně čtyři sta milionů lidí po celém světě. Firma loni vybavila svoji hru platební branou, a tím obešla poplatek, který za distribuci musela odvádět Applu. Apple poté okamžitě vyřadil hru ze své platformy App Store a Epic Games poté podal na technologického giganta žalobu.

Podle zprávy soudu společnost nemůže vývojářům zakázat, aby ve svých aplikacích měli tlačítka nebo odkazy, které zákazníky nasměrují na jiné způsoby placení mimo vlastní systém nákupu v aplikacích Applu, který vývojářům účtuje provize ve výši až 30 procent. Apple také podle soudkyně nemůže vývojářům zakázat komunikaci se zákazníky prostřednictvím kontaktních údajů, které vývojáři získali při registraci zákazníků v rámci aplikace.

Rozhodnutí ruší základní část pravidel App Store, která vývojářům zakazují informovat uživatele o dalších místech, na která se mohou obrátit, aby zaplatili přímo vývojáři, místo aby použili platební mechanismy Applu.

Soudkyně však nevyhověla některým přáním firmy Epic Games, aby Apple otevřel iPhony obchodům s aplikacemi třetích stran. Rozhodla také, že firmě Epic Games se nepodařilo prokázat, že Apple má nezákonné monopolní postavení, ale pouze to, že se firma dopustila jednání, které podle kalifornských zákonů narušuje konkurenci, napsala agentura Reuters.