Řecku chybí pracovníci v cestovním ruchu, pro ekonomiku je přitom klíčový

Horizont ČT24: Poptávka po pracovnících v Řecku (zdroj: ČT24)

Řecko se potýká s nebývalým nedostatkem sezonních pracovníků v turismu, a to i přes to, že země má nejvyšší míru nezaměstanosti v Evropské unii. Ekonomové varují, že vzhledem k velikosti sektoru mohou případné problémy negativně dopadnout na celou ekonomiku, která se stále vzpamatovává z vleklé finanční krize.

Spyros Kurulis už téměř čtyřicet let provozuje v Aténách hospodu Český Švejk. Vyrůstal v Československu, po invazi sovětských vojsk v roce 1968 ale odešel a později zakotvil ve vlasti rodičů. „Dvanáct roků prakticky žijeme v krizovém období. Nejhorší období byl poslední rok, kdy jsme nedělali vůbec, kdy byl krám zavřený,“ říká.  

Restaurace v Řecku mohly po pandemické uzávěře znovu otevřít v květnu, ovšem jen venkovní prostory. Hosté se sice vrátili, mnohde je ale nemá kdo obsloužit. Nebývalé množství lidí kvůli dlouhému lockdownu opustilo gastronomii nebo zůstává doma na státní podpoře.

„Hodně, obzvlášť mladých lidí, se snažilo najít jinou práci, protože se báli nejistoty a nevěděli, kdy a na jak dlouho turistický sektor znovu otevře,“ uvedl prezident Řecké konfederace řemeslníků a obchodníků Jorgos Kavathas.

Problém podle odborníků umocňuje byrokracie, pokles mezd a převis nabídky. Kavathas spočítal, že přes devadesát procent podniků nově otevřených během poslední dekády je právě v pohostinství. Pandemie je pro ně náraz do zdi.

Potíže mají i ti nejlepší

Řecko není jediná země, kde mají restaurace, bary či kavárny po uvolnění protipandemických opatření problémy najít zaměstnance. Co je tu výjimečné, je velikost a význam turistického sektoru. Za obvyklých okolností se stará o pětinu hrubého domácího produktu a zaměstnává více než 400 tisíc lidí, tedy deset procent celkové pracovní síly.

Podle posledních dostupných dat z letošního roku se oficiální míra nezaměstnanosti pohybuje kolem 16 procent. 

Potíže mají i ti nejlepší. Restaurace Lefterise Lazarouse v aténském přístavišti Pireus se chlubí řadou ocenění včetně michelinských hvězd. Každý rok je zavalená životopisy lidí, kteří chtějí pro slavného šéfkuchaře pracovat. Letos prý nepřišel jediný.

„Všechny restaurace a hotely hledají zaměstnance, ale nenacházejí. Teď zkrátka nikdo není,“ komentoval to šéfkuchař Lefteris Lazarou. Proto musel ještě víc omezit kapacitu už tak limitovanou vládními nařízeními. I jeden z nejznámějších lidí v oboru na otázku, co bude dál, místo odpovědi krčí rameny.