Státní podnik Čepro hlásí rekordní zisk, pandemii navzdory

Státní distributor paliv Čepro loni i přes koronavirou pandemii zvýšil meziročně zisk před zdaněním o třicet procent na rekordních 2,04 miliardy korun. Důvodem je podle firmy zvolená obchodní strategie. Údaje o tržbách ani čistém zisku společnost nesdělila.

Firma uvádí, že nákup komodit provádí v silně konkurenčním prostředí volného trhu a za co nejnižší cenu. Pokud by se společnost i při nákupu obchodního zboží dobrovolně držela pouze v režimu zákona o zadávání veřejných zakázek, byl by hospodářský výsledek nižší o stovky milionů korun, tvrdí Čepro.

„Společnosti se podařilo efektivně využít výkyvů cen komodit na světových trzích a své pozice vhodným způsobem zajistit. Tento pro nás pozitivní vývoj se pak v kombinaci s efektivním nákupem komodit od dodavatelů dále znásobil,“ popisuje generální ředitel firmy Jan Duspěva.

Společnost uvedla, že ačkoliv je jejím jediným akcionářem stát, má stejná práva a povinnosti jako kterýkoliv jiný akcionář v jiné společnosti. Jednoduše řečeno, protože má veškerá činnost obchodní povahu, není společnost Čepro veřejným zadavatelem, dodala firma.

Čepro je jedním z největších průmyslových podniků v Česku. Provozuje síť 1165 kilometrů produktovodů, k dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,76 milionu metrů krychlových. Společnosti náleží 205 čerpacích stanic EuroOil po celé ČR, která je z hlediska počtu stanic třetí největší a z pohledu prodejů pohonných hmot čtvrtá nejvýznamnější v Česku. Síť EuroOil je největší český distributor pohonných látek v tuzemsku.