Kvůli praní peněz v ING bude stíhán tehdejší šéf. Nyní vede největší švýcarskou banku

Soud v Haagu nařídil trestní stíhání šéfa největší švýcarské banky UBS Ralpha Hamerse kvůli praní špinavých peněz v době, kdy řídil největší nizozemskou finanční skupinu ING. Soud uvedl, že Hamers je fakticky zodpovědný za trestné činy, kterých se dopustila ING, informují tiskové agentury. Banka UBS stojí za Hamersem, kterého si před nástupem nechala nezávisle prověřit.

ING v roce 2018 dostala pokutu 775 milionů eur (20,4 miliardy korun) za pochybení při dodržování zákona o prevenci praní špinavých peněz a financování terorismu. Podle nizozemské prokuratury ING zákon porušovala v letech 2010 až 2016. Prokurátoři tehdy uvedli, že selhala ve svých povinnostech, protože nezjišťovala skutečné vlastníky účtů a nevšímala si neobvyklých finančních toků, které přes ně putovaly.

Státní zastupitelství citovalo čtyři konkrétní případy, kdy byly účty ING použity k trestné činnosti. Šlo podle něj zejména o úplatky, které v Uzbekistánu vyplácela telekomunikační společnost VEON, dříve známá jako VimpelCom.

Hamers se stal členem výkonné rady UBS letos v září a od listopadu banku řídí. Ve skupině ING pracoval 29 let, jejím šéfem byl od roku 2013 do letošního července.

UBS má v Hamerse naprostou důvěru

Předseda správní rady UBS Alex Weber zaměstnance ujistil, že Hamerse před nástupem do banky prověřila ohledně praní špinavých peněz třetí strana. UBS má v Hamerse i v to, jak banku vede, naprostou důvěru.

Soud uvedl, že urovnání z roku 2018 platí, ale že prokuratura vyšetří, jakou roli v kauze sehrál Hamers. „Fakta jsou vážná. S tehdejším ředitelem žádné vyrovnání uzavřeno nebylo a on na sebe žádnou odpovědnost veřejně nevzal,“ uvedl soud.